‘Plantion is familie, dat maakt het lastig’

Peter Bakker nam op de algemene ledenvergadering afscheid van Plantion. 16 jaar lang was hij betrokken bij de veiling in Ede. De laatste acht jaar als algemeen directeur. Plantion is een deel van mijn leven, het is familie en dat maakt het lastig.”

‘Weemoedig’, is er term die Bakker gebruikt als hij gevraagd wordt hoe hij zijn afscheid heeft ervaren tijdens de algemene ledenvergadering van Plantion. In een toespraak nam hij afscheid van de leden en het bestuur. Zelf dacht hij dat hij het emotionele deel van zijn vertrek naast zich neer had gelegd, maar dat bleek niet zo tijdens zijn toespraak. „Zoals iedereen heeft kunnen zien kwam er toch een brok in mijn keel. Plantion is een deel van mijn leven, het is familie en dat maakt het lastig.”

Niet onbetuigd

Helemaal klaar is Bakker nog niet bij Plantion. Net voor zijn vertrek gaan Nederland en Duitsland in een lockdown en dat laat de veiling niet onbetuigd. In Nederland en Duitsland zitten de klanten van Plantion. Vorige week maandag had dat impact op de prijsvorming in Ede.

Foto VVB Van Bree

Het was nog onduidelijk welke gevolgen de maatregelen van de overheden hebben op de bloemenverkooppunten in de landen. Het was nog niet van dusdanig niveau dat de veiling zich genoodzaakt zag enige beperkende maatregelen op te leggen. Daar is de veiling sowieso geen voorstander van omdat ze niet de verbindende schakel tussen koper en kweker wil doorsnijden. Toen er een dag later meer duidelijkheid was, meldde Bakker al dat de prijzen goed waren. De balans tussen vraag en aanbod was goed.

Wat was het hoogtepunt uit Bakkers carrière bij Plantion? Hij noemt zonder aarzelen de opening van de nieuwbouw van Plantion. „Niet zozeer dat punt op zich, maar het markeerde een afsluiting van een zeer intensieve periode van twee jaar waarin we 6, 7 jaar aan arbeidstijd legden. Op heel veel terreinen verrichtten we heel veel werk. Als je dat dan kan afsluiten met de opening van de nieuwbouw dan is dat echt ene hoogtepunt. Ik denk daar met veel genoegen aan terug.”

Klomp

Het dieptepunt komt uit dezelfde periode. In eerste instantie stemden leden in van VON in Bemmel tegen een fusie met Veiling Vleuten. In tweede instantie kwam de fusie er alsnog. Toen kwam de wereldwijde financiële crisis. „De bank stelde op het allerlaatste moment de financiering ter discussie. De klomp was al over de sloot gegooid en toen werden we vanuit het niets geconfronteerd met twijfel bij de bank. De toekomst van Plantion heeft toen aan een draadje gehangen. Door stug volhouden en het ombuigen van de strategie hebben we de bank toch kunnen overtuigen.”

Wat gaat Bakker doen? De komende twee weken gaat hij zijn verantwoordelijkheden die hij ten opzichte van Plantion nog heeft nakomen. „We gaan zorgen dat Plantion stabiel het nieuwe jaar inrolt. De persconferentie van Rutte geeft weer extra dynamiek. We gaan alle zeilen bijzetten daarna ga ik onthaasten en reflecteren.” Bakker zal zijn netwerk inschakelen voor een interim klus of een toezichthoudende functie.

In VBB 52/ 53 wordt door sectorgenoten teruggeblikt op 2020. Klik hier om de verhalen alvast te lezen in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties