Plensbuien

  ‘De hemelwaterafvoer van afdeling 4 staat op automatisch? Stel dat er een zware bui aankomt, wat moet ik dan doen? Handmatig openzetten of via de pc?’
  ‘Als het goed is houdt mijn vader dat in de gaten. Maar anders op de pc bij de schakelprogramma’s.’
  ‘Je vader zal het handmatig doen neem ik aan?’
  ‘Nee, die weet ook hoe het op de pc moet.’
  ‘Zozo…’

  Afgelopen winter moest het er maar eens van komen. Ik schreef hier al eerder over wateroverlast waar we met erge regenval tegen aan liepen. Twee afdelingen die naar elkaar toe aflopen en waar het water door de condensgaatjes de kas in spuit als het niet snel genoeg wordt afgevoerd. We besloten de hemelwaterafvoer flink te vergroten en zowel aan de noord- als de zuidkant een elektrische klep te zetten, zodat in geval van nood aan beide kanten kon worden geloosd. Schoon regenwater, dus daar wordt niemand minder van. De afvoer in de ene afdeling is inmiddels gemonteerd, die in de andere zou volgende week aan de beurt komen. Laat nu de regen maar komen!

  Die regen werd inderdaad voorspeld. De warmte zou worden verdreven door een flink buienfront met onweer en windstoten. In Leersum weten ze er inmiddels alles van. En die vrijdagmiddag keek ik geregeld op de buienradar of er ook in onze richting zulke rode pitten aan zaten te komen. Gelukkig niet, zag ik. De buien ontstonden ten noorden van ons en gingen via Amsterdam en Haarlem richting de Waddeneilanden. Ook wel jammer, want ik wilde toch wel weten wat de hemelwaterafvoer, half af, waard was.

  Tot vlak voor etenstijd. Een bui, niet zichtbaar op de radar, begon zijn lading te lossen. De regen sloeg steeds feller neer. Vanuit de keuken zag zoon Rik hoe op de hoek van de kas het water omhoog spoot uit een afvoer. Hij riep me en samen zagen we opeens de fontein ineen zakken. Achteraf was dat het moment dat mijn broer de kleppen had opengezet. Iets te laat bleek een half uur later in de kas. Het pad was drijfnat.

  Conclusie: Het lijkt te helpen, maar zorg dat je de hoosbui voor bent.

  Kees van Egmond

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties