Politiek hindert verduurzaming, aldus Piet Boonekamp

De politiek maakt het de akker- en tuinbouw lastig om de doelen voor gewasbescherming te halen, zegt directeur Piet Boonekamp van Artemis. „De toelating van biologische middelen moet sneller.”

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 planten en teeltsystemen weerbaar zijn, waarbij toepassing van chemische gewasbescherming tot het uiterste minimum wordt beperkt. De Europese Commissie stelt als doel dat in 2030 het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met 50% is gedaald. Om die doelen te halen zijn stevige inspanningen nodig.

De regelgeving is daar volstrekt niet op ingericht, zegt de directeur van Artemis, de vereniging van producenten en distributeurs van biologische gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten. „In politieke debatten gaat het al snel over het verbieden van chemische middelen. Beter is de regelgeving aan te passen, zodat biologische middelen sneller worden toegelaten. Politici zijn kortzichtig wat dit betreft.”

Gaat de toelating soepeler buiten de Europese Unie?

”Brazilië, de Verenigde Staten en andere landen hebben voor biologische middelen een aparte toelatingsprocedure. Daardoor zijn veel meer middelen beschikbaar. In Europa zijn zo’n 100 biologische middelen op de markt. In Brazilië zijn het er meer dan 400. Daar zijn bij de teelt van soja, mais en suikerriet veel chemische gewasbeschermingsmiddelen al vervangen door biologische middelen. In Brazilië worden jaarlijks 30 tot 40 nieuwe biologische middelen toegelaten. Vorig jaar waren dat er zelfs 76. In Europa zijn dat er maar een paar per jaar. In Europa duurt de toelating minimaal 5 jaar. In Brazilië is dat 2 jaar, terwijl ze een vergelijkbare wetgeving hebben voor veiligheidsrisico’s. De toelating van biologische middelen moet ook in de EU veel sneller worden geregeld willen we de doelstellingen voor gewasbescherming halen. De politiek heeft hier veel te weinig oog voor.”

Zien telers biologische middelen wel zitten? Zijn ze niet te duur? Lees het volledige interview in de Bloemisterij editie 12. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete interview en meer via mijnbloemisterij.nl.    

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties