Potranonkel: aanbod groeit, markt blijft stabiel

In februari ging het hard met de nog beperkte aantallen ranonkel. Nu vroege, late en kortstondige producenten elkaar tijdelijk in de weg zitten, is het lastig de prijs erop te houden. Zeker nu het er een stuk meer zijn.

In de eerste maanden van het jaar is ranonkel beperkt verkrijgbaar. Een enkele kweker kan ze in een verwarmde en verlichte kas al in januari oogsten. Het is een riskante periode, maar dit jaar waren de omstandigheden gunstig. Kweker Peter van Os: „Vanwege het lenteweer in februari, was er al vroeg vraag. Daar hebben we goed van kunnen profiteren. Nu is het wat moeizamer, omdat ook de productie van de koude teelt erbij komt.”

Volgens Van Os is het aantal ’koude’ aanbieders dit jaar toegenomen. „De markt groeit niet, het aanbod wel. Dat moet een keer fout gaan, de vraag is wanneer.” Kwekerij R en W van Dam teelt ranonkels in een koude kas en is pas net begonnen. Wim van Dam: „Tot nu toe hebben we niets te klagen. Het weer zit mee en de prijzen zijn redelijk, ook op de klok. De komende weken is het volle bak aan aanbodskant. Dan maken we het onderscheid met bijzondere soorten en de kwaliteit van een rustige, koude teelt. De laatste weken zetten we in op de kleur geel voor Pasen en hopen we op beperkt aanbod.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties