Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Praktijktesten veelbelovend: chrysantenstek plugt in

Praktijktesten veelbelovend: chrysantenstek plugt in

0
Praktijktesten veelbelovend: chrysantenstek plugt in

De komst van een plantmachine voor lisianthusstek in pluggen geeft de opkweek van chrysanten een nieuwe dimensie. Het is nog te vroeg om de aloude perspot vaarwel te zeggen, maar de voordelen van pluggen komen dichterbij nu het planten technisch gezien geen belemmering meer lijkt te hebben. De eerste praktijkproeven zijn veelbelovend.

Een chrysantstek in een plug groeit na het poten in de vollegrond vlotter door dan een stek die in een perskluit is beworteld. Dat verschil is snel verklaarbaar: de plug gaat de grond in en de perskluit blijft bijna volledig op de grond bij het poten. De verbeterde aansluiting met de vollegrond zorgt ervoor dat wortels veel minder snel uitdrogen en afsterven. Zwakteschimmels als pythium zullen daardoor minder snel toeslaan en dat voordeel is zeer welkom in de chrysantenteelt sinds het belangrijkste wapen tegen deze kwaal, het middel Aaterra, geen toelating meer heeft.

Praktijkproeven
In de eerste praktijkproeven met chrysanten in pluggen blijkt dat het gewas vanaf de start zwaarder en compacter uitgroeit. Uiteindelijk is er winst in teeltsnelheid, takgewicht en reactietijd te behalen. Naast besparing op fungiciden zijn er kansen voor besparing op remstof in de teelt.
Maar er zijn ook nadelen aan de plug, vooral diens hogere prijs en benodigde logistieke

Vorig artikel Miljoenen kilo’s eikels en beukennoten op Veluwe
Volgend artikel Zo staat Pistoia ervoor na boktoruitbraak jaar geleden
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties