Prijzen olie, gas en elektra dalen

Met uitzondering van een hele kleine stijging afgelopen woensdag was de gasprijs de gehele week weer dalende, zowel de lange termijnprijs als de prijs van het daggas die een kleine opleving op donderdag had. De kortstondige stijging werd veroorzaakt door, eveneens van korte duur, problemen met de Forties-pijpleiding.

De lage temperaturen van de laatste week brengen normaal gesproken eerder een stijging teweeg. Duidelijk is dat de gastoevoer naar behoren loopt en verschillende gasopslagen nog ruim gevuld zijn. Zelfs het advies van SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) om de gasproductie in Groningen zo snel mogelijk terug te brengen en praktisch te halveren naar 12 miljard kuub per jaar, heeft de gasprijs niet werkelijk doen stijgen.

Foto: Shutterstock

Uit onderzoek zou blijken dat Nederlandse stikstoffabrieken die buitenlands gas omzetten naar Nederlands gas niet op volle sterkte draaien. Doen ze dat wel, dan kan er meer gas worden geïmporteerd en hoeft er minder uit de Groningse bodem te worden opgepompt. Tevens zou onderzoek aangeven dat Gronings gas wordt verspeeld in het buitenland. Vanwege exportcontracten met landen als België, Frankrijk en Duitsland blijft Nederland gas uit Groningen leveren, maar in het buitenland hebben ze hierdoor een overaanbod. Deze overschotten vermengen ze met hoogcalorisch gas uit andere gas exporterende landen zodat het toch weer bruikbaar is.

Elektriciteit
De daling van de lange termijnprijzen elektriciteit van afgelopen week zette deze week gewoon door. De steenkool prijzen zakten namelijk deze week met enkele dollars per ton en begint de grens van de 80 dollar te bereiken.
Voor de korte termijn was de tendens precies de andere kant op. De APX-tarieven waren redelijk hoog doordat er sprake was van een combinatie van redelijk lage temperaturen en zeer weinig wind.

Op het gebied van duurzaamheid kwam afgelopen week het bericht dat Tesla werkt aan een enorme virtuele energiecentrale in Australië. Een virtuele energiecentrale bestaat uit verschillende, decentrale energiebronnen die vanaf één punt worden aangestuurd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kolencentrale, waar alle energie op één plek wordt opgewekt. In het geval van Tesla’s project gaat het om 50.000 huishoudens, die samen als een energiecentrale fungeren. Virtuele energiecentrales kunnen gebruikt worden om energie te leveren wanneer de vraag hoog is. Op die manier ondersteunen ze het elektriciteitsnet van een bepaalde regio of land. Tesla rust de 50.000 huishoudens uit met zonnestroominstallaties van 5 kilowatt en een Tesla Powerwall 2 van 13,5 kWh. Dit moet resulteren in een virtuele energieopslagcapaciteit van 675 megawattuur. Eveneens worden zonnepanelen geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van 250 megawatt.

Olie
De afgelopen dagen werd de daling van de olieprijs toegeschreven aan een verhoging van de productie door de Verenigde Staten en aan hogere oliereserves sinds lange tijd. Deze afgelopen week lijkt het erop dat de malaise op de aandelenmarkt ook een rol speelt bij de dalende tendens. Met de correctie op de aandelenmarkten is de risico aversie terug en worden posities in olie afgebouwd, aldus verschillende analisten.

De Amerikaanse overheidsdienst Energy Information Administration kwam dinsdag met een maandrapport over de oliemarkt en stelde daarin de verwachtingen voor de Amerikaanse olieproductie in 2018 en 2019 opwaarts bij met zo’n 3 procent. De schalieproductie in de Verenigde Staten komt dit jaar vermoedelijk uit op gemiddeld 10,59 miljoen vaten per dag om volgend jaar te stijgen tot 11,18 miljoen vaten per dag. Hierdoor kunnen de beperkende productieafspraken van de OPEC onder druk komen te staan.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties