PrimA4a verwelkomt derde bollenbroeier op rij

Glastuinbouwgebied PrimA4a, nabij Schiphol, verwelkomde onlangs de derde bollenbroeier op rij. Het gaat om het bedrijf Kébol uit Noordwijkerhout, dat onlangs een kavel van 4,4 ha heeft aangekocht, zo meldt Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN).

Kébol is is gespecialiseerd in de veredeling, vermeerdering, teelt en handel in Amaryllis als bol- en potplant. In het 160 ha tellende bestaande glastuinbouwgebied van PrimA4a – het herstructureringsdeel – heeft het bedrijf zich gevestigd aan de Rijshornstraat.

Vorig jaar vestigden de broeierijen Zwet Tulips en Mopabloem zich al aan dezelfde straat, aldus projectleider André Rotteveel. Hij spreekt van een sneeuwbaleffect. „SGN heeft dit proces op gang gebracht door op kansrijke locaties zoals hier, risicodragend grond te verwerven. Dat is een kostbare methode, die nu echter wel effect begint te sorteren.” Volgens hem proberen vooral de kleinere en middelgrote bedrijven tegenwoordig uit te breiden via de aankoop van bestaande bedrijven in plaats van door nieuwbouw.

Financiering
In het 220 ha tellende nieuwe deel van PrimA4a, waar tomatenteler Jos Looije is gevestigd, werd de aankoop van een kavel van 40 ha door een groenteteler vorig jaar te elfder ure afgeblazen. „Halverwege het rondzetten van de financiering gooiden de afzetproblematiek en de Russische blokkade roet in het eten. De plannen staan nu in de ijskast, maar er zijn meer geïnteresseerden in deze grote en vierkante kavel”, aldus Rotteveel.