Vakblad voor de Bloemisterij Energie Principeakkoord leidingen LTO Nederland en Gasunie

Principeakkoord leidingen LTO Nederland en Gasunie

0

Gasunie en LTO Nederland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van aardgasleidingen door boerenland. De organisaties hebben nieuwe afspraken gemaakt over de vergoedingen die landeigenaren en landgebruikers krijgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de voorwaarden en de werkwijze bij het aanleggen van gasleidingen. Het principeakkoord wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Nieuw in de afspraken is dat de zakelijk recht overeenkomst voortaan niet meer voor onbepaalde tijd maar voor een periode van 35 jaar geldt. Ook wordt eventueel commercieel medegebruik omschreven en worden er best practices rondom de bepaling van schade beschreven. Verder zijn de tarieven voor 2019 vastgesteld.

„Boeren en tuinders hebben recht op een nette schade- en meewerkvergoeding op het moment dat er leidingen door hun land worden aangelegd. Met dit principeakkoord spreken we ons vertrouwen in Gasunie uit – niet alleen in de vaststelling van tarieven, maar juist ook in de manier waarop we met elkaar omgaan bij de aanleg van leidingen,” aldus Alfred Jansen, als bestuurder bij LTO Nederland verantwoordelijk voor het leidingendossier.

„We merken dat boeren en tuinders graag bereid zijn om hun bijdrage te leveren aan de energietransitie. Met dit principeakkoord versimpelen we het proces en bieden we ondernemers de gunstige voorwaarden die ze verdienen”, aldus Joost Hooghiem van Gasunie.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar