Proefboring NEXTgarden voor onderzoek warmteopslag

In glastuinbouwgebied NEXTgarden wordt deze week een proefboring gedaan naar de mogelijkheden van warmteopslag. Er wordt tot bijna 500 meter diep geboord. NEXTgarden heeft de ambitie om het eerste energieneutrale tuinbouwgebied van Nederland te worden. Door warmte in de grond op te slaan kan veel energie bespaard worden.

NEXTgarden wil energie besparen en zoekt naar nieuwe, schone energiebronnen. Ook kijkt het gebied hoe ze de warmtevoorziening kan verduurzamen. De biovergistingsinstallatie van Groen Gas Gelderland, het drijvende zonnepark van Lingewaard Energie en het grote zonnepark van Kronos in en om NEXTgarden zijn al voorbeelden van duurzaam ondernemen. Ook werken tuinders aan de realisering van een snoeihoutcentrale, waarmee circa 20 miljoen m3 aardgas wordt vervangen.

Slim warmtenetwerk
Ook werkt NEXTgarden aan de uitrol van een slim warmtenetwerk om de energiestromen met elkaar te verbinden. Dit doet zij samen met de tuinders uit het gebied, verenigd in Lingezegen Energy en Firan, gespecialiseerd in de energie-transitie. Daarbij wordt de combinatie gemaakt met de bebouwde omgeving.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties