Proeftuin precisielandbouw van start in Noord-Brabant en Zeeland

De Proeftuin voor Precisielandbouw, met locaties in het Zeeuwse Colijnsplaat en het Noord-Brabantse Reusel, is op 30 november officieel geopend. De initiatiefnemers van de proeftuin – ZLTO, onderwijsinstellingen en een adviesbureau – hopen met het project tot een versnelling te komen van de innovatie in de precisielandbouw. Ook wordt gehoopt dat akkerbouwers, boomkwekers, fruittelers en andere ondernemers met open teelten versneld gebruik zullen maken van precisielandbouw.

Als er al gewas staat, kan je groeicurven meten met een gewassensor zoals deze Fritzmeier van loon- en aardappelbedrijf Van den Borne, voorloper in precisielandbouw.

De toepassing van precisielandbouw moet er volgens de initiatiefnemers toe leiden dat kwekers met open teelten minder water, mineralen, gewasbeschermingsmiddelen en grondstoffen gaan gebruiken om een zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht betere productie te behalen.

De Proeftuin voor Precisielandbouw is een samenwerkingsverband tussen ZLTO, Van den Borne, Technische Universiteit Eindhoven, Stichting ter exploitatie van Proefboerderij Rusthoeve en Delphy. Wageningen Universiteit en Researchcenter en HAS Hogeschool Den Bosch en Venlo zijn ondersteunende partijen in het project. Centraal staan de innovatiegroepen met akkerbouwers/boom- en fruitkwekers en overige open teelten.

Precisietuinbouw
In de tuinbouw onder glas loopt sinds begin dit jaar het vierjarige onderzoeksproject Precisie Tuinbouw. In dat kader is bij een gerberateler in De Lier een kleinschalige proef neergelegd met camera’s die de productie van de bloemen volgen. De camera’s staan op een statief, waarbij de onderzoekers handmatig filmbeelden maken van momenten vóór, tijdens en na de oogst.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties