Profiteert sierteelt VK van brexit?

  Hoe brexit eruit gaat zien is nog altijd niet duidelijk. Het nakende vertrek uit de EU brengt onzekerheid voor de export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse handelaren en kwekers voelen dat. Hoe zit het eigenlijk met de Engelse siertelers? Gaan zij profiteren van brexit? Vakblad voor de Bloemisterij deed onderzoek.

  Op het moment van het ter perse gaan van dit artikel is nog niet duidelijk hoe brexit afloopt. Wordt het een brexit zonder akkoord, stemt het Brits parlement alsnog in met het akkoord tussen premier Theresa May en de EU, komen er nieuwe verkiezingen in het VK of komt er een nieuw referendum? En blijft 12 april een keiharde deadline voor de EU of geeft ze de Britten meer tijd om met een nieuw plan te komen?

  In feite werpt brexit al sinds de meerderheid van de bevolking van het VK er op 23 juni 2016 in een referendum voor koos haar schaduw vooruit. Het VK heeft momenteel te maken met een beperkte economische groei van 1,5% in 2019, een Brits pond dat hevig schommelt en een consumentenvertrouwen dat onder het Europees gemiddelde ligt.

  Meer dan €1 miljard
  Voor Nederland is het VK ondanks een gestage daling vanaf halverwege 2016 nog altijd de tweede exportbestemming van bloemen en planten. Het VK importeert jaarlijks voor meer dan €1 miljard aan sierteeltproducten. Nederland neemt hiervan ongeveer driekwart voor haar rekening. Hierbij dient aangetekend dat een deel hiervan elders wordt geproduceerd.

  Een deel van de vraag in het VK wordt ingevuld door Engelse siertelers. Het areaal sierteeltproducten in het VK is circa 12.600 ha en de totale productiewaarde aan sierteeltproducten bedroeg in 2017 circa €1,5 miljard. Een groot deel van het areaal (40%) en de productiewaarde (70%) wordt ingenomen door boomkwekerij. Bloemen en bollen in de open grond hebben een aandeel van 56% in het areaal en bloemen en planten in kassen slechts 4%.

  Britse telers exporteren relatief weinig. Tegenover een import van meer dan een miljard staat een exportwaarde van slechts zo’n €85 miljoen. Dit gaat voornamelijk om bloemen (63%). Het grootste deel van de Engelse productie wordt dus op de VK-markt afgezet.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties