Prolongatie samenwerking rond roos Avalanche+

Veredelaar Dümmen Orange en de telerscoöperatie van de roos Avalanche+ hebben hun samenwerking met vier jaar verlengd. Insteek blijft het verstevigen van marktpositie van Avalanche+, met de witte variant als veruit de grootste vertegenwoordiger van deze familie.

 

Dümmen Orange en coöperatie Avalanche+ werken al sinds 2013 nauw samen. Feitelijk was er al een overeenkomst tot 2022, maar die is nu verlengd tot 2026, met de intentie om daarna nog langer door te gaan. Beide partijen willen graag met elkaar verder en alvast werken aan lange termijn projecten rondom het merk Avalanche+. Daarnaast geven de nieuwe afspraken de zekerheid dat de selecte groep telers de betreffende cultivars een langere periode exclusief kunnen blijven telen.

Optimaliseren marketing

Afgesproken is om de marketing verder te blijven optimaliseren. Huidige afspraken over het areaal en de verdeling hiervan blijven gelijk. Deze zouden volgens Koen Stigter, productmanager roos bij Dümmen Orange,  in overleg ten alle tijden gewijzigd kunnen worden als hier behoefte aan is. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn bij het uittreden van een teler. Een jaar geleden stopte kwekerij Rozenhof met 5,3 ha Avalanche+. Dit areaal is afgekocht door de telerscoöperatie. Een deel is inmiddels weer aangeplant, maar nog lang niet alles.

 

Tien telers, vijftig hectare, elf kleurmutanten

De huidige groep bestaat uit 10 Nederlandse telers. De witte Avalanche+ is met 35 ha. veruit de grootste vertegenwoordiger binnen de  kleine 50 ha Avalanche+ rozen van de coöperatie. Er zijn in totaal 11 kleurmutanten van deze roos, waarvan Magic- en Sorbet Avalanche niet geteeld worden door leden van de coöperatie, maar in Afrika. De coöperatie is hiervan op de hoogte en er zijn afspraken gemaakt over de uitgifte.

De cultivar Avalanche+ is ontwikkeld door Lex Voorn, die hem in 1999 voor het eerst uitgaf. In 2000 was de eerste 3 hectare in productie en werd de witte roos op de klok geïntroduceerd. De roos was populair: telers kochten opties om het te mogen planten. Al snel was hij uitverkocht.

Succesvolle samenwerking

Karel van Rijn, bestuurder van coöperatie Avalanche+ en rozenteler in De Kwakel: „Het verlengen van het contract zegt uiteraard iets over het succes van deze samenwerking. Samen zorgen we voor professionele marketingcommunicatie. De naamsbekendheid van Avalanche+ bij de Europese bloemist is 100%. Onlangs hebben we een groot onderzoek laten uitvoeren onder bloemisten in Europa. Daaruit bleek dat de meeste bloemisten de afgelopen twee jaar meer Avalanche+ zijn gaan kopen. Wat natuurlijk ook belangrijk is in de samenwerking is de exclusiviteit die we als coöperatie hebben. We zijn als één van de weinigen in de sector in staat gebleken een krachtig merk neer te zetten. Dat is echt top.

Onafhankelijke begeleiding

Ronald Grootscholten van Florpartners begeleidt de samenwerking. De samenwerking vraagt volgens Karel van Rijn om onafhankelijke en professionele begeleiding. „Dat is bij Florpartners in goede handen.” Koen Stigter van Dümmen Orange vult aan: „Wij zijn verheugd dat wij ook de komende jaren met elkaar een geweldig product op de markt blijven zetten. Door haar goede eigenschappen, grote knoppen, weinig doorns, donkergroen blad en vaasleven tot twee weken, zal Avalanche+ ook de komende jaren de eerste keus blijven wanneer men zoekt naar een witte roos.”

Koen Stigter, productmanager roos bij Dümmen Orange (rechts) en Karel van Rijn, bestuurder van coöperatie Avalanche+ en rozenteler in De Kwakel.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties