Qualily zet in op nieuwe koers

  Deze week introduceert leliekwekerij Qualily zijn nieuwe huisstijl. Opvallend is hun nieuwe beeldmerk van een schild met daarop de letter Q. Strak, krachtig en herkenbaar, als een voetbalembleem. De lancering valt samen met introductie van hun nieuwe plantmachine.

  Een belangrijk onderdeel binnen het MT-overleg bij Qualily zijn de kwartaalcijfers per locatie. Zes locaties zijn er, voor hun 12 ha lelies. Op basis van de cijfers kunnen ze niet alleen snel bijsturen in sortiment en planning. De cijfers laten ook de voordelen van een WKK snel zien; daarmee dalen de energiekosten, de derde kostenpost na bolleninkoop en arbeid. Op 4 locaties staat inmiddels zo’n machine. Arbeidskosten zullen dalen nu er sinds een paar weken een plantmachine aanwezig is. Hij gaat op 5 ha (2 locaties) alle bollen poten.

  Zes jaar ontwikkelen en testen

  Met de machine komt een traject van 6 jaar ontwikkelen en testen, samen met collega-broeiers en fabrikant Hans van der Poel, ten einde. De laatste kinderziektes zijn er bijna uit. De machine moet zichzelf terug verdienen op personeelskosten. Ruud van der Hoeven van Qualily: „Per persoon poot je 3.000 bollen per uur. Doe je alle werkzaamheden rond het planten met de hand, dan kom je gerekend over een hele dag gemiddeld hooguit op 1.100 per uur in de grove bolmaten. Handmatig poten is slecht voor je lijf en je krijgt er bijna geen mensen meer voor.”

  De plantmachine is begonnen in de kwekerij die Qualily begin 2020 aankocht. Meer weten over de leliekwekerij in het Westland? Een uitgebreide reportage staat deze week in het Vakblad. In het digitale magazine is dat artikel te vinden via deze link.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties