Rabo: ’Onbegrijpelijk dat veiling FSI-ambitie niet haalt’

Royal FloraHolland (RFH) gaat als lid niet de ambitie halen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI). FSI-leden hebben de ambitie uitgesproken om in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen en planten duurzaam te produceren. Arne Bac, sectormanager Tuinbouw Rabobank, vindt dit onbegrijpelijk.

„Het is positief dat Royal FloraHolland milieuregistratie verplicht stelt voor haar aanvoerders. Echter, dat de veilingorganisatie nog niet van hen vereist, zowel op de klok, via bemiddeling als online, dat ze keurmerken voeren die FSI als basis zien voor duurzame bedrijfsvoering is onbegrijpelijk. Hopelijk geeft de ledenraad van de veiling het laatste zetje in de rug om hier wel toe over te gaan.”, zegt Bac.

Ledenraad komt met advies

De Ledenraad van RFH heeft inderdaad adviezen uitgebracht aan de directie over de aanpak voor het invoeren van een milieuregistratie en -certificeringsbeleid. Dat gebeurde op een bijeenkomst op 10 oktober, nota bene op de dag van de duurzaamheid. Daaruit blijkt dat de veilingorganisatie de FSI-ambitie nog niet heeft opgegeven, maar dat de ledenraad een iets langzamer tempo wenst.

De ambitie van Royal FloraHolland is ervoor te zorgen dat eind 2020 alle aanvoerders een digitale milieuregistratie en -certificering hebben. De ledenraad heeft aangegeven achter de ambitie van de directie te staan, maar wil de weg ernaartoe in meerdere stappen afleggen:

  • Stap 1: Uiterlijk 31 december 2020 voeren alle kwekers die via de marktplaats producten verhandelen, een digitale milieuregistratie en hebben ze zich aangemeld bij een certificeringsinstantie.
  • Stap 2: Uiterlijk 31 december 2021 hebben alle kwekers een marktconform milieucertificaat.

Als cruciale voorwaarde ziet de ledenraad dat er, naast MPS, meerdere spelers komen die kwekers van digitale milieuregistratie- en certificering kunnen voorzien. Dit om ‘gedwongen winkelnering’ te voorkomen. Andere randvoorwaarden die de ledenraad aan de directie meegaf, zijn: het met raad en daad bijstaan (‘de helpende hand’) van leden en dat de prestaties van de certificeringsinstanties beter moeten.

Lees in de Bloemisterij van vrijdag 18 oktober of nu al online hoe Rabobank haar verantwoordelijkheid qua duurzaamheid neemt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties