Rabo Tuinbouwbarometer: 2019 begint met een daling

De Rabo Tuinbouwbarometer komt in het eerste kwartaal van 2019 uit op 6,5. Dat is een behoorlijke daling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 (6,8). Dat is te wijten aan de gevolgen van extreme weersomstandigheden én de resultaten voor jaarrondteelten zijn in het huidige cijfer meegenomen. Hoewel de barometer is gedaald in de loop van 2018, was het over het algemeen toch een jaar met een redelijk rendement. Ook de exportcijfers stijgen, mede door de re-export. Vergeleken met 2017 bleef de export van groente (6,6 miljard euro, -0,2%) stabiel. De export van fruit (6,0 miljard euro, +8,5%) en sierteelt (9,2 miljard euro, +3,3%) stegen.

Sierteelt

In de sierteelt zijn er nog steeds grote zorgen over de prijsvorming van Phalaenopsis. Is er daadwerkelijk bereidheid om stappen te zetten naar een duurzamere productie en investeringen in verbetering van de marktverhoudingen? Bij telers van andere potplanten zijn de resultaten en de stemming duidelijk beter. Vooral groene potplanten profiteren van belangstelling van consumenten.

Snijbloemen

Snijbloemen laten een sterk wisselend beeld zien. Vooral bij gerbera en enkele rozenvariëteiten zijn er zorgen over de prijsvorming.

Bloembollen

De bloembollenteelt heeft dankzij de ligging in de kop van Noord-Holland relatief minder last gehad van de droogte. Toch zijn minder tulpenbollen geoogst. De broeibedrijven hebben daardoor moeite om aan voldoende uitgangsmateriaal te komen. De prijzen van de eerste geleverde tulpen in het nieuwe tulpenseizoen zijn goed. En vanwege de schaarste zijn de contracten voor de voorjaarsbloeiers ook redelijk tot goed. Wat betreft de lelieteelt is er sprake van een overproductie. Door stagnatie van de export van leliebollen in diverse landen is de prijs sterk gedaald.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties