Rabo Tuinbouwbarometer op 6.5 in derde kwartaal 2020

Het derde kwartaal van 2020 gaat in de Rabo Tuinbouwbarometer eindigen op een waarde van 6.5. Voor de meeste producten is de situatie in de loop van Q2 sterk verbeterd. Vooral voor producten die veel bij evenementen of in de horeca worden gebruikt (snijcymbidium, snijhortensia, witte roos) blijft de afzet zorgelijk.

Daarentegen hadden gewassen die in maart/april minder zijn geplant (zoals chrysant), door gelijke of aantrekkende vraag in juni een prima prijs. De export van sierteeltproducten was van maart tot en met mei 500 miljoen euro lager dan in 2019. In sommige landen was tijdelijk geen enkele afzet mogelijk waardoor veel productie- en handelsbedrijven een groot omzetverlies hadden.

Te weinig omzetverlies
Voor veel bedrijven was hun omzetverlies tussen half maart en half juni lager dan 30%. Dat betekende voor deze bedrijven dat ze te weinig omzetverlies hadden om in aanmerking te komen voor het Noodfonds. Het omzetverlies moeten ze daarom volledig zelf opvangen. Een deel van de miljarden overheidssteun blijft daardoor ongebruikt. Daarom heeft het crisisteam gepleit voor een lagere drempel om in aanmerking te komen voor het noodfonds.

De Tuinbouwbarometer van de Rabobank kwam in het tweede kwartaal van 2020 nog uit op een 4.6. In het eerste kwartaal noteerde de barometer nog bijna een 7.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties