Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Rabobank laat deel voorziening glastuinbouw vrijvallen

Rabobank laat deel voorziening glastuinbouw vrijvallen

0

Rabobank heeft de post voorziening om tegenslagen in onder meer de glastuinbouw op te vangen verlaagd. Dit zei Bas Brouwers, de financiële topman van de bank donderdagochtend bij de toelichting op de halfjaarcijfers. Doordat de kosten op de kredietverliezen het eerste helft van dit jaar laag zijn, is €67 miljoen vrijgevallen.

In de eerste helft van 2016 moest Rabobank nog een kostenpost van €148 miljoen inboeken om zich in te dekken tegen eventuele kredietverliezen. Dit komt door de betere economische ontwikkelingen in Nederland, waardoor het volgens Brouwers met bedrijven in sectoren als de glastuinbouw, de zuivelsector en de bouw financieel weer beter. Eerder heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al gemeld dat het aantal faillissementen in de sierteelt dit jaar stevig lager ligt dan voorgaande jaren.

  • Foto: Shutterstock

De vrijval draagt mede bij aan de halfjaarwinst van Rabobank van ruim €1,5 miljard, een toename van 52% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bank verklaart te profiteren van verdere kostenbesparingen, zo zijn in de eerste helft van dit jaar 867 banen geschrapt, en de aantrekkende economie.

Wel losten klanten in de eerste helft van dit jaar op grote schaal extra op hun hypotheek af, door onder meer de lage spaarrente en de drukte op de huizenmarkt. Het gaat hierbij om een bedrag van €8,3 miljard. Ondanks deze aflossing nam het renteresultaat van de bank wel toe, vooral door toename van de buitenlandse activiteiten. De totale baten gingen licht omhoog tot €5,9 miljard.

Wiebe Draijer, CEO van Rabobank, reageerde ook op de huidige toestand in de pluimveesector, door het incident met de sporen van fipronil in eieren. Draijer noemt dit een ‘heel vervelende disruptie door de sector.’ Voor het leningenboek van de bank voorziet Draijer weinig problemen, maar de betrokken pluimveebedrijven kunnen financieel wel in de knel komen. ,,We bieden daarbij wel faciliteiten aan om liquiditeitstekorten te overbruggen. Vervelender is de onzekerheid waar de betrokken ondernemers mee te maken hebben. Die moet snel worden weggenomen.”

Eric de Lijster
Eric de Lijster was van augustus 2016 tot februari 2019 hoofdredacteur van Vakbladvoordebloemisterij.nl en het magazine Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar