‘Realisatie van collectieve zuivering wil niet vlotten’

Veel glastuinbouwbedrijven kozen eind 2017 voor aansluiting bij een collectieve oplossing voor de zuiveringsplicht die op 1 januari 2018 van kracht werd. Deze collectieven kregen drie jaar uitstel: 1 januari 2021 moet alles gerealiseerd zijn. Leo Buijing van Omgevingsdienst Haaglanden vermoedt dat veel initiatieven voor collectieve zuivering nog nauwelijks uitgewerkt zijn. Sommige telers stappen daarom uit een collectief en kiezen toch voor een eigen oplossing.

De zorgen van Buijing betreffen vooral de gebieden waar alles nog moet worden gerealiseerd. De datum van 1 januari 2021 nadert rap. „De tijd is kort als je bedenkt dat collectieve zuivering soms vereist dat er leidingen voor teelt gerelateerd afvalwater moeten worden aangelegd. En aanvraag en beoordeling van de collectieve oplossing kost ook een half jaar tot een jaar.” Buijing constateert dat veel ondernemers zich dat ook realiseren. Resultaat is dat telers kiezen voor eigen zuivering.

Als telers uit een collectief stappen en toch voor een eigen oplossing kiezen, dan kan dat overigens zonder sanctie. Vooral in Pijnacker-Nootdorp ziet Buijing dit veelvuldig gebeuren, maar ook in het Westland. „Consequentie is natuurlijk wel dat het draagvlak van de oorspronkelijke collectieven afneemt, soms wel met 50%. Ondernemers kiezen echter eieren voor hun geld. Ik zie door getekende contracten ook geregeld dat ze gebruik gaan maken van bedrijven met een mobiele zuivering, zodat als de nood aan de man is ze toch kunnen zuiveren.”

Bron: Glastuinbouw Waterproof

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties