De Boomkwekerij Nieuws ’Rekenen op 50% omzetverlies gedurende drie maanden’

  ’Rekenen op 50% omzetverlies gedurende drie maanden’

  0

  Boomkwekers moeten gemiddeld rekening houden met 50% omzetverlies gedurende drie maanden, waarschuwt Rabobank Nederland. In samenwerking met LTO Nederland presenteren zij een format voor een liquiditeitsprognose waarmee kwekers specifiek voor hun bedrijf een winstvoorspelling kunnen maken.

  „Boomkwekers krijgen met het zogenaamde gedempt-scenario te maken, voor snijbloemen houden we rekening met het worstcase-scenario”, zegt Arne Bac, sectorspecialist sierteelt van de Rabobank. Een gedempt-scenario betekent dat kwekers 50% minder omzet maken.

  Het feit dat boomkwekers niet met een worstcase-scenario te maken hebben zoals in de snijbloemen wordt voorspeld, is te danken aan de betere houdbaarheid van het product en de mogelijkheid om het product uitgesteld op de markt te zetten.

  „Daarnaast moeten we ons realiseren dat het coronavirus tijdelijk is. Hoewel de impact nu enorm is, mogen we er wel vanuit gaan dat het ook weer voorbij gaat.” Hoe tijdelijk tijdelijk is, is vooralsnog niet duidelijk. De Rabobank gaat er op basis van research vanuit dat de markt na drie maanden weer zal stabiliseren.

  Lees het hele interview met Arne Bac in De Boomkwekerij van 27 maart.

  Ketura Sikken
  Ketura Sikken is sinds 2008 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Zij schrijft voornamelijk over sortiment, gewasbescherming en duurzaamheid.

  Reageer op dit artikel

  avatar