René Willemsen nieuwe voorzitter Plantion

René Willemsen is de nieuwe voorzitter van Plantion. Scheidend voorzitter Jos Kersten droeg gisteravond tijdens de alv in Ede de hamer over aan de potplantenkweker in Gendt.

Willemsen (54) gaf tijdens de vergadering aan dat hij er als voorzitter open, eerlijk en nieuwsgierig in wil staan. „Als we het met zijn allen doen dan heeft Plantion een prachtige toekomst voor zich.” Jos Kersten gaf zijn opvolger als advies mee om vooral zichzelf te blijven. De Bloemisterij plaatste afgelopen week een afscheidsinterview met Jos Kersten. Dat lees je hier in het digitale magazine.

Willemsen komt oorspronkelijk uit Lent en is potplantenteler in Gendt. Hij runt daar samen met Sietske Weijs Willemsen Weijs. Het bedrijf teelt bladkalanchoe, calceolaria en echeveria. Willemsen is lid van Plantion en zet zijn planten met name via bemiddeling van Plantion, Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer af. Willemsen Weijs heeft een oppervlakte van 2 ha (1ha glas en 1ha buiten).

Foto VVB Van Bree

Gisteravond stond Plantion vooral in het teken van het afscheid van Jos Kersten, die 35 jaar bestuurder was bij veilingen in het oosten van het land. De laatste 11 jaren was hij voorzitter van Plantion. Hij werd toegesproken door Peter Bakker (directeur Plantion) Mans Vulto (commissariss), Gerrit Ravensbergen (oud-voorzitter FloraHolland), René Willemsen en André van Kruijssen (directeur Veiling Holambra).

De leden van Plantion gingen ook akkoord met de toetreding van rozen- en hortensiakweker Mickey Hogervorst van Royal Roses uit Stompwijk tot de personele unie van bestuur en raad van commissarissen.

Omzet stijgt tot boven €100 miljoen

Plantion gaat dit jaar uit van 2,3% meer omzet in vergelijking met 2018. De omzet gaat ongeveer uitkomen op €101,2 miljoen. De klok komt uit op €46 miljoen, bemiddeling op €52 miljoen. Groencentrum haalt €2,1 miljoen en Plantion Digitale Marktplaats €1,1 miljoen. Snijbloemen zijn goed voor 47% van de omzet, kamerplanten voor 29% en tuinplanten voor 24%. Over 2018 realiseerde Plantion een omzet van €98,9 miljoen.

Na een daling vorig jaar, herstelt de bemiddeling zich: +6,3%. Groencentrum Plantion profiteert verder van de grote vraag naar tuinproducten: +5 %. De omzet via Plantion Digitale Marktplaats neemt met 10% toe. De klokomzet daalt 1,9 %. Volgens commercieel directeur Guus van Logtestijn trokken drie warme periodes in april, juni en augustus een zware wissel op de klok. De prijzen daalden in die periodes en dat werkte nog enige tijd door. Bovendien hadden teelten ook last van de warmte waardoor sommige bloemen niet aangevoerd werden.

in 2020 verwacht Plantion een bescheiden omzetgroei van 0,7%. Uitgaande van een normale zomer dan stijgt de klokomzet met 3%. De prognose voor bemiddeling is -1,9%, omdat Plantion niet weet of een grote productstroom nog langer via de veiling in Ede afgerekend gaat worden. Omdat alle buxussen inmiddels vervangen zijn, verwacht Plantion een daling van de omzet van het Groencentrum van -4.8%. PDM stijgt met 36,4%.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties