RFH werkt verder aan duurzame doelen minder plastic

    Royal FloraHolland blijft werken aan de doelstellingen die ze nastreeft op het gebied van het verminderen van de gebruikte hoeveelheden plastic. In 2019 heeft de coöperatie het Plastic Pact NL ondertekend. Daarmee stelt FloraHolland zich vier doelen om het verbruik van plastic in 2025 sterk te hebben teruggedrongen.

    Het doel dat al het gebruikte plastic volledig gerecycled kan worden en zoveel mogelijk opnieuw wordt gebruikt, is naar eigen zeggen al gehaald. „We zien dat herbruikbare trays in toenemende mate een logische keuze voor de markt zijn”, laat Logistics Means Consultant Jacco Duindam van FloraHolland weten aan het Duitse blad Taspo.

    Milieueffect trays onderzocht

    Ook aan het streven om het eenmalig gebruikte plastic voor minstens 35% uit gerecycled plastic moet bestaan, zegt Duindam al aan te voldoen. Toch is er nog genoeg te doen, stelt hij. Mede daarom heeft FloraHolland vorig jaar onderzoek laten doen naar de effecten van plastic trays op het milieu. In het Plastic Pact zijn bovendien nog meer afspraken gemaakt, waar soms nog stappen te maken zijn.

    Alle trays die Royal FloraHolland gebruikt kunnen volledig gerecycled worden. Toch zijn er op het gebied van duurzaamheid nog meer stappen te zetten.

    Zo moet in 2025 in ieder geval 20% minder plastic worden gebruikt dan in 2017. FloraHolland zet zich hiervoor in. Volgens Duindam zijn er drie manieren om dit doel te bereiken. Zo kunnen de trays lichter worden gemaakt, met logischerwijs minder plastic per tray. Ook het aandeel hergebruikt plastic in de trays opschalen en het produceren van niet-plastic trays zijn volgens Duindam opties op weg naar deze doelstelling.

    Minder wegwerptrays in tuincentum

    Ook de consument ziet steeds schonere trays in het winkelcentrum staan. „Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar zowel meer eenmalige als herbruikbare trays gebruikt, maar de stijging van de herbruikbare exemplaren is groter”, vertelt Duindam. Wat hier volgens de RFH-man bij helpt, is dat tuincentra zich ook bewust zijn van het belang om plastic te hergebruiken en niet in de natuur terecht te laten komen.

    Benieuwd naar meer over duurzame verpakkingen in de sierteeltsector? Bijvoorbeeld hoe kwekers de weg naar duurzame trays inslaan, en hoe de consument in het tuincentrum hier mee omgaat? Lees dan nu onze nieuwste commerciële bijlage over duurzame verpakkingen. Klik hier

    Foto: Vakblad voor de Bloemisterij/Quincy von Bannisseht/Joef Sleegers

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties