Richard Kneppers: ‘We zitten even in het strafbankje’

In Kenia is het nog nooit zo’n lange tijd slecht geweest in de rozensector, maar met Kneppers Rozen gaat het ‘redelijk’. Richard: „De grootste bedreiging is niet of het slecht of goed weer is, maar de markt, daar moeten we mee leren omgaan.”

„Ten opzichte van de markt doen we het gewoon goed, en de markt is slecht. We zitten even in het ‘strafbankje’”, zegt Richard Kneppers deze week in het Vakblad. Samen met zijn broer Jack runt hij een rozenkwekerij in Naivasha, Kenia. Jack runt de farm, Richard doet de afzet vanuit Rijnburg waar de rozen binnenkomen.

Eind 2017 begin 2018 was er onrust in Ethiopië waardoor de productie en dus leveranties onregelmatig waren. Klanten konden niet op importrozen bouwen. Daarna ging het een paar weken redelijk en begon in Kenia een lange periode met veel regen waardoor de productie matig was en de kwaliteit slecht. Richard: „Door deze ontwikkelingen zag je dat de grootschalige retail de importrozen links lieten liggen. Ze waren niet helemaal weg, maar deden geen acties. Het gedrag van de retail heeft invloed op iedere rozenkweker in de wereld, want ze haalt aantallen uit de markt. Doet ze dat niet dan zit er te veel in de vrije markt. ”

Richard: „Waar we dit jaar last van hebben is dat het in alle grote productgebieden goed weer is geweest. Ik kan me niet herinneren dat we in Naivasha zolang zulke hoge gemiddelde etmaaltemperaturen hebben gehad. Ook in Colombia, Ecuador en Ethiopië is het warm geweest. Daardoor is er wereldwijd 30% meer productie, volgens Royal FloraHolland. We zien dat de retail rozen weer aan het oppikken zijn, maar er zit nog te veel in de vrije markt.”

Lees het hele interview met Richard Kneppers in het digitale magazine van het Vakblad of in de printversie van deze week

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeff
Jeff
6 maanden geleden

Leuk stukje om te lezen 😇 succes met de goede zaken 👍👍👍👍