Richard ter Laak: ’Brandschade lijkt mee te vallen’

De schade door de brand bij phalaenopsiskwekerij Ter Laak in Wateringen, die vrijdagavond woedde, lijkt mee te vallen. Dat zegt mede-eigenaar Richard ter Laak. „Het gaat vooral om materiële schade. De planten lijken zich goed te houden. Door een oplettende buurman en snel ingrijpen van de brandweer was de brand snel onder controle en is het niet uitgelopen op een ramp.”

Door nog onbekende oorzaak vloog vrijdagavond buitendoek in brand. Het doek lag op dat moment op pakket. De brand bleef beperkt tot een enkele baan over een afstand van 80 meter lengte. De ramen stonden open en enkele ruiten zijn gesprongen, waardoor rook naar en brandend materiaal naar binnen konden dringen.

De schermdoeken aan de binnenkant zijn brandwerend, dus de brand heeft zich niet verspreid door de kas. Wel zijn er roetdeeltjes op de planten terecht gekomen. „We zijn zaterdag begonnen om de rommel op te ruimen”, vertelt Ter Laak. „Maandagavond zijn we, na goed overleg met de verzekering, begonnen met het broezen van het gewas om roetdeeltjes eraf te spoelen. In de komende dagen wordt de scherminstallatie opgeknapt, en beginnen we met de schoonmaak en overige herstelwerkzaamheden.”

„Ik houd een slag om de arm, maar het lijkt niet erg uit de hand gelopen. Het gaat vooral om materiële schade, zoals een strook ruiten, schermdoek, een paar containers, wat planten, een beetje leidingwerk en gronddoek. En natuurlijk de nodige arbeid om alles weer op te knappen en schoon te maken. We hebben een hoop geluk bij een ongeluk gehad.”

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brandschade contra expertise

Goed te lezen dat het allemaal behoorlijk binnen de perken is gebleven! Vooral het gebruik van brandwerend materiaal heeft hier naar mijn idee flink aan bijgedragen. Zo te lezen is ook alles goed geregeld met de verzekeraar en anders bestaat er ook nog altijd de mogelijkheid om contra expertise in te schakelen bij brandschade. Ik wens de eigenaar nog enorm veel goede jaren met zijn onderneming!