Robin van der Knaap: goed om zelf stuur in handen te houden

Potplantenkwekerij De Wilgenlei uit Bleiswijk draait goed, ondanks de coronacrisis – of misschien wel dankzij. De belichting is dit jaar nieuw opgehangen, net als de hogedrukverneveling. Sinds Robin van der Knaap in 2015 het bedrijf van zijn ouders heeft overgenomen, is hij constant bezig geweest om te investeren.

Een paar jaar geleden zag de situatie er nog heel anders uit. Het bedrijf had in 2008 een tweede locatie gebouwd; een vol geautomatiseerd bedrijf van 3,5 ha met roltafels voor de teelt van onder meer anthurium. „Het was dure grond, maar dat viel binnen de randvoorwaarden die de bank en wijzelf hadden gesteld”, vertelt Van der Knaap.

Een paar maanden later sloeg de kredietcrisis toe. De prijzen van de potplanten gingen onderuit en bleven lange tijd laag. In 2014 besloten ze om de tweede locatie te verkopen. „Het belangrijkste was dat we zelf de beslissingen konden blijven ­nemen”, vindt Van der Knaap. „Mijn vader heeft altijd gezorgd dat privé en zaak gescheiden waren. Dit was mogelijk omdat we altijd goed hadden gepresteerd en financieel sterk stonden. Daardoor zaten we in een andere positie met de bank om tafel. Je zou in theorie kunnen zeggen: alsjeblieft, hier zijn de sleutels. Zo ver is het nooit gekomen, maar het bepaalt wel de balans in de gesprekken.”

Hoe is het kwekerij De Wilgenlei vergaan sinds de verkoop van de tweede locatie? Hoe heeft het wegvallen van een financiële last invloed gehad op het ondernemerschap? Lees het hele verhaal in Bloemisterij 41 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties