Robots nemen glastuinders iets meer werk uit handen

In totaal maakt 11% van de glastuinders gebruik van robots in de kassen ten behoeve van de teelt. Dat is bijna 3% meer ten opzichte van 2018. 2,6% (+ 0,6%) van de ondervraagden zegt in de toekomst te gaan investeren in robotica. Dit blijkt uit onderzoek van AgriDirect onder ruim 1.400 glastuinders.

De meest gebruikte robots in de glastuinbouw zijn spuitrobots (24,7%). Naast spuitrobots wordt er gebruik gemaakt van robots ten behoeve van het poten, planten en oogsten (22,2%). Verder gebruikt men inpakrobots (11,7%) en stapelrobots (3,7%).

 

In hetzelfde onderzoek geeft 23% van de glastuinders aan vaker te maken te hebben met personeelstekort. De vraag is of robotisering dé oplossing is om het personeelstekort op te lossen. Volgens ABN AMRO Insights zijn door mechanisatie en innovatie eenvoudig minder werknemers nodig en hun aantal neemt in de landbouw inderdaad al jaren af. Toch is dit niet altijd het antwoord, aangezien de oogst van bloemen, groente en fruit minder makkelijk te mechaniseren is dan bijvoorbeeld akkerbouwproducten.

Robotisering is volgens ABN AMRO dan ook niet dé oplossing voor personeelstekort op korte termijn: ‘Er vindt in de tuinbouw weliswaar innovatie plaats, zoals de inzet van robots die met behulp van beeldherkenning rijpe vruchten plukken, maar de toepassingen zijn nog relatief beperkt en de kosten aanzienlijk. Door veredeling van producten zou machinaal oogsten op termijn wel gemakkelijker kunnen worden. Zo bezien biedt robotisering pas op de lange termijn een oplossing voor het personeelstekort in de sector.’

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties