Robots onmisbaar bij De Vreede Holland

  De Vreede Holland teelt op 12 ha phalaenopsis in een 9-cm pot. Jaarlijks gaan er ruim 9 miljoen stuks de deur uit, vooral richting retailers. Robotisering stelt hen in staat om grote orders dagvers te verwerken. Een half miljoen planten per week afleveren is mogelijk.

  De Vreede Holland levert al 20 jaar aan retailers. Sinds 2004, toen het bedrijf zich voor 100% ging focussen op de teelt van 8 cultivars phalaenopsis, geteeld in een 9-cm pot, is de afzet van grote, uniforme partijen alleen maar toegenomen. Mede door aankoop van twee nabijgelegen moderne kwekerijen van elk 3 ha is het areaal van De Vreede Holland in relatief korte tijd gegroeid tot de huidige 11 ha. In 2016 volgde uitbreiding van 1 ha teeltoppervlakte toen er in een kas een 2e teeltlaag plus LED-verlichting werd geïnstalleerd.

  Vier locaties heeft het bedrijf in Bleiswijk. In eigen beheer is al veel automatisering doorgevoerd. Inmiddels zijn zelfs 15 robots actief bij enkele werkzaamheden op de kwekerij. Zo raapten rond april 2018 nog 10-15 personen per uur zo’n 2.000 afleverbare planten van de teeltcontainers. Zeven robots doen dit werk nu en hun capaciteit is 10.000 stuks per uur.

  De Vreede Techniek, het bedrijf van Jasper en Anetta de Vreede, is de drijvende kracht achter de robotisering. Jasper is de zoon van John de Vreede, die samen met zijn broer Herman sinds 1978 in het bedrijf actief is. De basis van de kwekerij is gelegd in 1948. John en Herman De Vreede bereiden zich voor op de toekomst en trokken sinds 2016 twee externe directeuren, zes verkopers en een marketeer aan.  De afzet via de klok wil het bedrijf terugbrengen tot 0% in 2019. Mogelijkheden voor online verkoop worden verkend, net als allerlei vormen van duurzame verpakking.

  Een interview met John de Vreede en zijn vader Wim leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij van 7-12-2018

  Klik hier voor een filmpje over de installatie van de 7 robots die tegenwoordig de afleverbare planten rapen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties