’Rood licht maakt tomatenplant beter weerbaar tegen meeldauw’

Rood licht maakt een tomatenplant beter weerbaar tegen meeldauw. Het licht activeert genen die de plant beschermen. Dat is het eerste resultaat uit een onderzoek naar het effect van ledlicht op de weerbaarheid van planten. Deelnemers van de bijeenkomst ’Licht op led’ van Blooming Breeders kregen dinsdagavond bij Wageningen UR in Bleiswijk een ’sneak preview’ van het onderzoek.

Door kleuren ledlicht te combineren ontstaan allerlei mogelijkheden om het gewas te sturen. Esther de Beer (Philips Lighting) en Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw) lieten daar tijdens de bijeenkomst enkele positieve resultaten van zien. Het precieze effect van de lichtkleuren varieert echter per per plantensoort, en soms zelfs per cultivar. Over onderzoeken van de laatste twee jaar werd echter niets verteld – de sneak preview uitgezonderd. Nieuw onderzoek wordt deels gefinancierd door gewascoöperaties, en die stellen als voorwaarde dat de resultaten geheim blijven tot het project helemaal is afgelopen.

Toekomstig onderzoek om de positieve effecten van ledbelichting voor de sierteelt toepasbaar te maken stuit op financieringsproblemen, waarschuwde Jan Willem de Vries (WUR Glastuinbouw). „Na het opheffen van het PT zijn nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan die collectief onderzoek financieren, zoals gewascoöperaties en de Club van 100. Maar in dit soort constructies is meer samenwerking nodig, bijvoorbeeld in de keten.”

„De aanwezigheid van vertegenwoordigers uit productie, toelevering en handel bij de Blooming Arena vanavond is de essentie van de netwerkorganisatie die Blooming Breeders voor de sector wil betekenen’ zei Jan de Boer, bestuurslid van Blooming Breeders. ’Blooming Arena’ is een van de netwerkactiviteiten van deze belangenorganisatie.

De Beer van Philips Lighting vertelde aan het eind van haar presentatie over de ingebruikname van een nieuwe hybridelichtinstallatie op chrysantenkwekerij Darolin 1. Deze locatie van Linflowers in Brakel meet 3,7 ha, en is daarmee de grootste kas in de sierteelt met de combinatie led en Son-T (zie Bloemisterij 38 komende vrijdag).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties