De Boomkwekerij Xylella Roofwants vreet Xylella-overbrenger op

Roofwants vreet Xylella-overbrenger op

2

Mogelijke doorbraak in bestrijding van Xylella fastidiosa: er is een roofwants ontdekt die een vector van de quarantaine-bacterie onmiddellijk kan vernietigen.

Het gaat om Zelus renardii, een roofwants die van nature in Noord-Amerika voorkomt, via het Midden-Oosten opdook in Griekenland en vervolgens in Spanje, zo meldt nieuwssite Xylella Codiro.

Entomologen van de Universiteit van Bari waren de roofwants aan het bestuderen op takken van Ficus, waar ze Philaenus spumarius hadden uitgezet: een insect dat Xylella fastidiosa kan overbrengen.

De roofwants bleek de vector binnen een paar seconden aan te vallen en te vernietigen. Die moordlust herhaalde zich in verschillende vervolgproeven.

Op grote schaal inzetten?

De Italiaanse onderzoekers bekijken daarom of de roofwants op grote schaal is te vermeerderen, en vervolgens is in te zetten als biologische bestrijder van de vector – en daarmee Xylella.

In het Zuid-Italiaanse gebied dat besmet is met Xylella, bevinden zich naar schatting 4 miljoen vectoren van Philaenus per vierkante hectare. Dat komt neer op circa 200 insecten per vierkante meter.

Foto: Quotidiano di Puglia

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TonGroenewegenHarm Horlings Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Harm Horlings
Gast
Harm Horlings

Wat als de bacterie een secundair gevolg blijkt te zijn en niet de oorzaak van Xylella.
Misschien wordt Xylella wel veroorzaakt Door een eenzijdige en langdurige monocultuur. Wordt het niet eens tijd daar serieus onderzoek naar te doen?
Wellicht kunnen we dan heel anders omgaan met Xylella, maar zeker niet alleen met Xylella ook de Essentaksterfte en de Kastanjebloedingsziekte zouden wel eens een a dereoorzaak kunne hebben dan de vaak genoemde bacteriën.

Ton Groenewegen
Lid
Ton Groenewegen

Harm eigenlijk heb je gelijk.
Er wordt in dit soort discussies te vaak alleen maar gekeken naar symptoom bestrijding.
Is ook wel weer logisch.
Het is natuurlijk goed om op meerdere manieren te kijken naar deze aantasting.
Ook vanuit het onderzoek moet hier nog veel aan gebeuren.