Royal FloraHolland bouwt aanvoerregulering af

Royal FloraHolland bouwt de aanvoerregulering, die ze een maand geleden invoerde, af. De aanpassing van de minimumprijzen komt te vervallen.

Het managementteam van Royal FloraHolland komt tot dit besluit, omdat er volgens haar geen sprake meer is van een ernstige marktverstoring. Bovendien wordt afbouw juridisch geadviseerd.

De afbouw van de aanvoerregulering vindt volgens een stappenplan plaats vanaf maandag 27 april. Voor een aantal productgroepen is de afbouw van de aanvoerregulering praktisch al gebeurd. Mochten zich bij bepaalde productgroepen extreme situaties van doordraai blijven voordoen, dan besluit de veiling een tijdelijke verlenging van de aanvoerregeling voor de betreffende productgroep te rechtvaardigen is.De aanpassing van minimumprijzen komt te vervallen vanaf maandag 20 april.

Royal FloraHolland nam een maand geleden – gedwongen door de vraaguitval door de coronacrisis – een aantal noodmaatregelen. Om de bedrijfsvoering van de veiling te kunnen continueren en de doordraai te beperken, voerde ze tijdelijk een aanvoerregeling in. Daarnaast paste RFH bij sommige productgroepen de minimumprijs aan.

Omzetdaling van 30,6%

De totale omzet (klok en direct) kwam vrijdag 17 april uit op €13,41 miljoen. Dat is een daling van 30,6% ten opzichte van vorig jaar (vergelijking met vrijdag 19 april 2019). Cumulatief komt de totale omzet in week 16 uit op €62,63 miljoen. Dat is een daling van 29,2% ten opzichte van week 16 vorig jaar. In vergelijking met week 15 (€63,99 miljoen) is dit bijna evenveel. (Week 15 telde één veildag meer).

De klokomzet bedroeg vrijdag €4,71 miljoen. In totaal zijn ruim 19,6 miljoen stuks voor de klok aangevoerd. Van de aanvoer draaide 3,1% door (3,3% snijbloemen, 3,1% kamerplanten en 0,5% tuinplanten).

Tuinplanten doen het relatief beter in vergelijking met snijbloemen en kamerplanten en in vergelijking met vorig jaar. Hiervoor heeft RFH twee mogelijke verklaringen. April 2019 was een bijzonder slechte periode voor tuinplanten en de afzetmarkten Nederland en Duitsland doen het momenteel goed. Tuincentra zijn er veelal open, mensen zijn noodgedwongen thuis en het is mooi weer waardoor men in de tuin gaat werken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties