Royal FloraHolland: lagere prijzen voor tuinplanten in juni

    De gemiddelde prijs van tuinplanten kwam bij Royal FloraHolland in juni 3,3% lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Boomkwekerijproducten deden het echter gemiddeld beduidend beter dan perkgoed. Rozen noteerden zelf een 40% hogere prijs.

    De omzet van tuinplanten (totaal van klok en directe stromen) kwam bij Royal FloraHolland in juni 5,1% hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit was voor een belangrijk deel te danken aan een 10,6% hogere aanvoer in stuks, mede veroorzaakt om dat juni twee veildagen meer kende dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam 3,3% lager uit.
    Perkgoed deed het in juni beduidend minder goed dan diverse boomkwekerijproducten. Zo daalden de productgroep Overig perkplanten met 22,7% in prijs en kwam de prijs van Pelargonium zelfs bijna 33% lager uit.

    Hogere prijs voor tuinroos

    De productgroep Rosa noteerde zelfs een ruim 40% hogere prijs, bij een aanvoer die ruim 35% lager lag dan in juni vorig jaar.
    Kweker Hans van de Laak van Lakei Boomkwekerijen herkent dit beeld niet. „Over het algemeen is de handel rustig in de afgelopen periode. Het is zeker niet zo dat tuinrozen 40% duurder zijn dan vorig jaar. Tuincentra werken veelal met vaste prijzen en daar zitten niet veel schommelingen in.”
    Als Van de Laak toch een verklaring zou moeten noemen voor de lagere aanvoer zou dit uit de hoek van de tuinroosjes moeten komen die in de kas worden gekweekt. „Wellicht dat hiervan een order niet in juni is gevallen. Deze roosjes uit de kas zijn ook overwegend wat goedkoper. Bij minder aanvoer kan daardoor de middenprijs stijgen. Maar het blijft voor mij toch een beetje gissen.”
    Michiel Demandt, productmanager bij Royal FloraHolland verklaart de afname van de aanvoer van Rosa en het stijgen van de middenprijs inderdaad door het verschuiven van een order. Over het hele seizoen is tot nu toe een ander beeld te zien. De aanvoer is volgens hem bij Royal FloraHolland met 5% gedaald, terwijl de middenprijs 10% hoger ligt.

    Prijs Hydrangea opnieuw in de min

    In mei zat zowel de aanvoer als de prijs van Hydrangea bij Royal FloraHolland al in de min, in juni is een vergelijkbaar beeld te zien. Bij ruim 20% meer aanvoer, daalde de middenprijs met bijna 10%.
    „Na een matige maand mei, had ik voor juni wel een beter beeld verwacht”, zegt Michel Verbeek, productmanager bij Royal FloraHolland. „Met name de eerste maanden van dit jaar waren goed, waardoor er voor kamer- en tuinhortensia nog altijd een positief beeld is over het hele jaar. Maar duidelijk is dat de laatste weken de vraag achterblijft, eigenlijk vergelijkbaar met het beeld bij perkplanten.
    Hortensiakweker Peter van der Bos van Islandplant in Brielle ziet dat de daghandel achterblijft. „Het valt niet mee, de laatste tijd”, zegt hij. Het wisselvallige weer met daarnaast warme uitschieters is volgens hem met name de oorzaak hiervan.
    Hij heeft niet echt het idee dat de totale aanvoer van Hydrangea toeneemt. „Maar”, zegt hij. „Wij hebben wat meer planten voor doorkweek geleverd aan andere kwekers. En er komt ook Hydrangea uit Scandinavië op de markt. Die aantallen zouden wel eens kunnen groeien. En ook al zijn dat alles bij elkaar geen grote aantallen, het is wel extra.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties