’Rozen telen voor Valentijn: leuk is het niet’

De aanloop naar Valentijnsdag is voor menig rozenteler de meest stressvolle periode in het jaar. ’Is je vak dan nog wel leuk?’, vraagt tv-presentatrice Yvon Jaspers aan rozenteler Barry Brockhoff uit Luttelgeest. „Nee, leuk is het niet. Het is zo stressvol, ik word er in elk geval niet leuker van, volgens mijn omgeving”, geeft de tuinder eerlijk toe. Samen met zijn vrouw Annique was hij gisteren te zien in het tv-programma ’Onze boerderij’ van KRO-NCRV op NPO1.

„Valentijnsdag 2018 is voorbij. Het was niet slecht, maar het was ook niet heel goed. Het was gewoon een gemiddelde Valentijn”, blikt Brockhoff terug. Zijn vrouw Annique, dochter van een akkerbouwer, vertelt Jaspers dat de rozen de dag voor Valentijn op de veiling weg gaan voor zo’n €3,60 per steel, terwijl dat na Valentijnsdag misschien voor €0,60 tot €0,70 per steel is. „Wow, dat is drie euro meer dan normaal!”, zegt een verbaasde Jaspers. Brockhoff legt haar daarna uit waarom die prijs zo broodnodig is.

Annique Brockhoff, Yvon Jaspers en Barry Brockhoff. Foto: Onze boerderij

De weken vóór 14 februari zijn voor Brockhoff, evenals voor veel andere rozentelers, elk jaar opnieuw een drukke periode. Dit jaar was er zelfs extra stress omdat de veilingprijzen voor rozen in de eerste weken van 2018 volgens Brockhoff achterbleven vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Door het koude winterweer waren veel mensen niet geneigd de deur uit te gaan om een bloemetje te kopen, zo legt hij aan Jaspers uit.

’Maar goed dat mijn vrouw er is’
Valentijnsdag is volgens Brockhoff een ijkpunt voor een jaar. „We zetten dan een hoop geld om. Als het in die eerste maanden van het jaar niet is gelukt, dan ben je het hele jaar aan het harken achter Valentijnsdag aan. Als je dat straks allemaal moet inhalen, kost dat drie tot vier keer zoveel bloemen.” Voor de Flevolandse rozenteler stond er daardoor volgens eigen zeggen ook een hoop op het spel. „Ik word dan heel gefocust, dan duld ik niet zo heel veel tegenspraak van iemand anders en dan gaat het gewoon zoals ik het wil. Het is maar goed dat mijn vrouw Annique er is, want anders kwam het niet goed. Zij remt mij dan af”, zo laat Brockhoff zich ontvallen.

Kijk hier de aflevering van Onze boerderij van 3 juni terug.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties