‘Rusland is onvoorspelbaarder dan ooit’

Vraag een Russische bloementeler of bloemenhandelaar hoe de Russische markt zich de komende jaren ontwikkelt en hij/ zij is heel voorzichtig. Ze weten niet wat ze moeten verwachten. De Russische markt voor bloemen en planten is altijd al onvoorspelbaar geweest. Door COVID lijkt ze nog onvoorspelbaarder geworden.

Momenteel spelen er een paar politieke issues die grote invloed kunnen hebben op Rusland. De vergiftiging van oppositieleider Alexei Navalny is er een van. De spanningen in Wit-Rusland een ander. Beide zaken zouden er zomaar toe kunnen leiden dat de spanningen tussen Rusland en het westen oplopen, met alle economische gevolgen van dien.

Complex en gevaarlijk

Dmitry Vorontsov van 7Flowers en Anna Smerkalova van rozenkwekerij Podosinki lieten zich over de Russische politiek en internationale spanningen op de vlakte in een webinar over de Russische markt van Jungle Talks, AIPH, Floraculture International en Flowers Expo Moskou.

Foto’s Shutterstock

Vorontsov en Smerkolova lieten op het webinar echter doorschemeren dat de Russische markt voor bloemen en planten de komende jaren nog onvoorspelbaarder is dan voorgaande jaren. Naast politiek, economie en wisselkoers is ook Covid een factor geworden.

De Russen blijven daarom voorzichtig als het om de nabije toekomst gaat. Podosinki heeft nog 6ha land waar uitbreiding mogelijk is. „We wachten echter om er twee blokken bij te bouwen. De situatie is complex, gevaarlijk en daardoor onvoorstelbaar. (..)”

Lees hier meer over het webinar over de Russische markt in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties