Russisch gas houdt prijzen op energiemarkt onder druk

Week op week is er op de markt van aardgas in de langetermijncontracten een daling geweest van het prijsniveau. Voor de dag contracten is er afgelopen week weinig verandering van koers geweest, sommige dagen was er een stijging van een paar tiende maar die zijn inmiddels ook weer teniet gedaan.

Afgelopen 5 maanden is de gas export vanuit Rusland naar Europa gestegen met 13,3% in vergelijking met 2016. In 2016 was de export in totaal 179,3 miljard m³, dat was 12,5% meer dan 2015. De stijging van dit jaar was te wijten aan de koudere weersomstandigheden ten aanzien van 2016, dit was in het prijsverloop ook wel te zien afgelopen maanden.

Elektriciteit

De elektriciteitkoersen laten zich zoals bekend leiden door de prijs van kolen, deze zijn afgelopen week redelijk stabiel geweest en zo ook de prijs van de lange termijncontracten van elektra. Wel opvallend is de delta tussen het piek en daltarief, deze wordt steeds kleiner. De spotprijzen waren van week op week wel op een lager niveau door het ruime aanbod van zonne- en windenergie.

De zomer staat op dit moment voor de deur en dit moet volgens kenners een hele hete gaan worden, in dit geval kan de prijs van elektra(kolen) op lopen als gevolg van extra gebruik voor onder meer koeling met airco’s, anderzijds is niets zo veranderlijk als het weer.

Olie

Vorige week is er tegenwind geweest voor de olieproducenten, de prijzen zijn wederom gedaald. De koers van olie vertoont al een half jaar lang een dalende trend. Analisten hadden ingeschat dat de voorraad in Amerika daalde met circa 2,7 miljoen vaten, maar de afname was met circa 1,7 miljoen vaten aanzienlijk lager.

Afgelopen week maakte het IEA (Internationaal Energie Agentschap) kenbaar dat de voorraden nog verder kunnen oplopen door tegenvallende vraag vanuit China en Europa, in contrast met de toenemende productie in Amerika en andere producenten buiten de OPEC.

Het overschot aan olie wordt ook kenbaar gemaakt door berichtgeving over doelloos ronddobberende olietankers op de oceanen. De eigenaren zijn hopeloos op zoek naar afnemers ergens op de planeet, maar die melden zich niet. Door alle extra olie die niet OPEC-landen nu aan het oppompen zijn, ziet het er naar uit dat de bemanning voorlopig niet naar huis kan.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties