’Schaalvergroting kan innovatie in de weg staan’

De schaalvergroting in de glastuinbouw kan innovatie in de weg staan. Dat vertelt de directie van Technokas in het jubileumnummer van Bloemisterij. Het kassenbouwbedrijf heeft vooral tussen 2008 en 2016 veel nieuwe systemen bedacht, zoals de DaglichtKas en de ID-Kas. „Hoewel Het Nieuwe Telen wordt uitgerold, loopt de vraag naar echte vernieuwing terug”, constateert mede-directeur Maurice Hartman. Volgens hem kan de verklaring liggen in de professionalisering van de managementstructuur. „Vroeger werkte de teler zelf in de kas en dacht hij continu na over verbeteringen. Tegenwoordig heeft de top van het management meer afstand tot de werkvloer en tot de techniek. Er wordt minder nagedacht over hoe dingen beter kunnen. Die ontwikkeling baart ons wel een beetje zorgen, want onze innovaties zijn altijd gebaseerd op vragen uit de praktijk.”

In plaats daarvan krijgt Hartman vaak van potentiële klanten te horen: ’We willen hetzelfde als onze collega.’ „Maar”, zegt Hartman, „je moet altijd naar je eigen bedrijf kijken om het optimale resultaat te halen. Elk bedrijf is anders.”

Welk voordeel heeft het om als kassenbouwbedrijf zelf geen fabriek te hebben? En waarom richt Technokas zich vrijwel alleen op Nederland, in tegenstelling tot veel collegabedrijven? Lees het in Bloemisterij 46 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

De directie van Technokas (vlnr): Hans van Tilborgh, Simon van der Kaaij en Maurice Hartman
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties