Schouten komt met meldlijn voor boeren én tuinders die door supermarkten worden afgeknepen

Er komt een meldpunt waar boeren én tuinders anoniem hun klachten kwijt kunnen over grote marktpartijen die hun machtspositie mogelijk misbruiken. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten vanochtend gezegd op NPO Radio 1. Het initiatief gaat volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw in de breedte gelden voor alle primaire producenten in de land- en tuinbouw.

„Boeren kunnen het melden als er sprake is van ’marktmacht’, bijvoorbeeld als er één supermarkt is die heel erg op de prijs drukt”, aldus Schouten. „Als er sprake is van misbruik, gaan we dat aanpakken. De Autoriteit Consument & Markt gaat daar ook een rol in spelen.”

Foto: Shutterstock

De minister laat nadrukkelijk weten dat het om een anonieme ’kliklijn’ gaat. „Want als je over je afnemer gaat klagen, kan het zijn dat je heel snel klaar bent.” Eind deze maand, begin juli zal Schouten uitgewerkte plannen voor de meldlijn bekend maken.

Met de meldlijn heeft Schouten de bedoeling in de hele agroketen tussen boer, tuinder en uiteindelijk consument zichtbaar te maken wie wat aan welke agrarische producten verdient. Zo wil de minister machtsmisbruik en oneerlijke prijzen voorkomen.

Staat van de Boer
Schouten werd geïnterviewd naar aanleiding van een groot onderzoek naar de toekomst van de landbouw van dagblad Trouw onder 2.200 boeren en tuinders. Zo’n 80% van de agrariërs wil volgens dat onderzoek, Staat van de Boer, overstappen naar natuurvriendelijke productiemethoden. Ze lopen daarbij echter tegen het probleem aan dat zij voor natuurvriendelijk geproduceerde producten – die relatief duur zijn – een te lage prijs krijgen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bernadette Bijman Kroon
Bernadette Bijman Kroon
4 jaren geleden

Komende donderdag 21 juni heeft Trouw een avond georganiseerd waarin zij met boeren tuinders en burgers verder willen discussiëren over het grote onderzoek. Hoe meer agrariérs er komen hoe beter, want er komen vaak te veel mensen om over de land- en tuinbouw te praten, die zelf geen agrarisch bedrijf hebben.