’Schouten moet zich in Europa sterker maken voor groene tuinders’

Landbouwminister Carola Schouten moet zich in Europa sterker maken voor tuinders en hun groene ambities. Dat bepleit voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland in een opiniestuk in dagblad Trouw. Ingewikkelde en dure toelatingsprocedures voor zogeheten groene gewasbeschermingsmiddelen, zijn volgens hem uit den boze. Hij waarschuwt dat je daarmee innovatieve producenten van groene gewasbeschermingsmiddelen, zoals Koppert Biological, Nederland en Europa uit jaagt naar landen zoals de Verenigde Staten.

Als voorbeeld noemt Van der Tak magere melk. „Paprikatelers dompelen bij het oogsten hun handen en gereedschap onder in magere melk. Daarmee voorkomen ze dat een eventueel virus van de ene plant wordt overgebracht op de volgende. Maar Europa vraagt nu van ons om wetenschappelijk aan te tonen dat melk écht werkt om plantenziekten te voorkomen”, aldus de glastuinbouwvoorman in Trouw. Zonder wetenschappelijke onderbouwing mag magere melk vanaf oktober 2019 niet meer worden gebruikt voor gewasbescherming.

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Glaskracht Nederland

En in die wetenschappelijke onderbouwing zit volgens Van der Tak het venijn. Volgens EU-regels moeten zogeheten huis-tuin-en-keukenmiddelen in minimaal acht verschillende proeven worden getest, in twee gewassen en in verschillende jaargetijden, met een consistent resultaat. „Voor je dat hebt aangetoond, ben je zomaar twee jaar verder. Daar kunnen ondernemers echt niet op wachten. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten.”

Koppositie
Van der Tak is bang dat Nederland door deze stringente toelatingsregels zijn koppositie op het gebied van duurzame, efficiënte en innovatieve voedselproductie verliest. „Het zou goed zijn wanneer de politiek vanuit een houding van vertrouwen beter aansluit bij het ondernemerschap van onze boeren en tuinders. Daar is geen ingewikkelde en dure toelatingsprocedure voor nodig.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties