Schouten sluit schrappen uiterste oogstdatum vooralsnog uit

  Demissionair minister Schouten van LNV wil niet op voorhand de verplichte oogstdatum van 1 oktober uit het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e APN) schrappen. Dat laat de bewindsvrouw weten in antwoord op Kamervragen van Caroline van der Plas (BBB).

  Sinds 2019 zijn telers op zogenoemde losse grondsoorten verplicht om uiterlijk op 1 oktober een vanggewas te hebben gezaaid ten behoeve van de bodemkwaliteit. Dat betekent dat gewassen voor die tijd van het land af moet zijn. Door de koude voorjaarsmaanden en de gemiddelde zomer, was 1 oktober dit jaar onder andere veel te vroeg om maïs te oogsten.

  ‘Rooidatum kort door de bocht’

  Schouten heeft om die reden eenmalig uitstel gegeven aan de maïstelers. Maar in de voorlopige versie van het 7e APN worden de verplichting rond 1 oktober naar alle teelten uitgebreid. Volgens Van der Plas is dit „evident te kort door de bocht” en zij vraagt de minister of zij toezegt de uitbreiding van deze regel aan te passen.

  De demissionair minister zegt in antwoord op de vragen de weersomstandigheden wel degelijk in haar beleid mee te nemen. Bovendien is het volgens de ChristenUnie-politica wel degelijk mogelijk om voor 1 oktober gerooid te hebben, omdat dit in 2019 en 2020 wel goed verliep. Verder verwijst de minister naar de besprekingen over het definitieve 7e APN.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties