SDE++ budget ruim overvraagd, meeste geld naar onderzeese CO2 opslag

Ondernemers vroegen in totaal €12 miljard SDE++ aan in 2021, terwijl er maar €5 miljard beschikbaar is voor deze energieregeling. RVO moet nog kiezen welke projecten worden gehonoreerd. Het hoogste bedrag is aangevraagd voor het afvangen en de onderzeese opslag van CO2.

De elf aanvragen hiervoor zijn samen goed voor €6,1 miljard. Volgens de systematiek van RVO levert onderzeese opslag de meeste CO₂-reductie per jaar op. Projecten die met zo min mogelijk subsidie zoveel mogelijk CO2-reductie opleveren krijgen voorrang. Daarmee vallen de belangrijkste pijlers voor de energietransitie in de glastuinbouw, namelijk geothermie en CO2-levering vanuit de industrie, waarschijnlijk buiten de boot.

In totaal ontving de RVO 4109 aanvragen voor de SDE++ in 2021. Die zouden samen voor 7,26 megaton minder CO2 per jaar moeten zorgen. Verreweg de meeste ondernemers vroegen geld voor zonnepanelen (3915) en dat is met €2,2 miljard de een na grootste post.

Eerder en langer open
Volgend jaar komt €3 miljard euro extra vrij en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius wil de regeling eerder en langer openzetten. Dat schrijft ze in een Kamerbrief van 2 december. Ze wil de SDE++ al in juli 2022 openstellen en het laten doorlopen tot en met eind september. Ze stelt ook voor om de subsidieregeling in 2023 aan te passen, zodat technieken waarvoor veel subsidie gewenst is meer kans maken. Een voorbeeld hiervan is aardwarmte.

Yeşilgöz-Zegerius hoopt dat de definitieve resultaten van de SDE++ 2021 aankomend voorjaar bekend zijn, schrijft ze in de Kamerbrief.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties