Sector wil term ‘biologisch’ zelf beschermen

De biologische sector pleit voor het zelf mogen beschermen van de term ‘biologisch’, het mandaat ligt momenteel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om ervoor te zorgen dat de consument zeker weet dat een product biologisch is, wil Bionext dat Skal naast de controle op biologische bedrijven ook verantwoordelijk is voor de controle op het onterecht gebruiken van de term biologisch door niet-geregistreerde bedrijven. Strenge naleving is hierbij van groot belang om het vertrouwen in het biologisch keurmerk te kunnen garanderen.

Biologisch’ is in Nederland een wettelijk beschermde term. Net als het bijbehorende biologische keurmerk, wat in Nederland alleen gebruikt mag worden door bedrijven die biologisch gecertificeerd zijn door controle-organisatie Skal. Een landbouwproduct of voedingsmiddel moet aan veel Europese wettelijke voorschriften voldoen om het biologische keurmerk, het ‘groene blaadje’, te mogen dragen.

Een bedrijf dat zichzelf biologisch noemt of producten als biologisch verkoopt zonder bij Skal geregistreerd te zijn, misleidt de consument. Deze bedrijven kunnen nu alleen door de NVWA worden aangepakt, aangezien Skal alleen gaat over de bij deze organisatie geregistreerde bedrijven. Ketenorganisatie Bionext pleit ervoor dat Skal het mandaat voor de bescherming van de biologische term krijgt, ook bij niet-gecertificeerde bedrijven.

Zodra Skal constateert dat een bedrijf, dat niet geregistreerd is bij Skal, de aanduiding biologisch gebruikt, wijst de organisatie het bedrijf erop dat dit niet is toegestaan. Vaak gaat het om zelfpluktuinen, stalletjes langs de weg of marktkramen, waarbij ondernemers niet beseffen dat ze een fout begaan. Het bedrijf kan ervoor kiezen om zich te laten certificeren of om het woord biologisch in de communicatie te schrappen. Een enkeling past het niet aan. Dan kan Skal niets meer doen en moet de NVWA verdere maatregelen nemen, maar dat blijft vaak uit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties