Sectorvoormannen benadrukken fytosanitaire risico’s als Xylella

Voormannen van de boomkwekerij en de handel wijzen nogmaals op fytosanitaire risico’s die internationaal verkeer van plantmateriaal met zich meebrengt.

„Ik heb er niet echt wakker van gelegen, want vanuit Anthos hebben wij dagelijks te maken met fytosanitaire dossiers, ook in de bollen”, zo reageert Henk Westerhof op de ontkenning van het Britse ministerie Defra, dat Xylella aanwezig zou zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Door internationalisering van de handel nemen de fytosanitaire risico’s alleen maar toe, aldus de voorzitter van handelsbond Anthos. Niet alleen EU-landen vrezen nu Xylella, maar ook landen ver weg. „Bij de export van bollen wil Australie, bijvoorbeeld, nu ook extra zekerheden en garanties vanwege Xylella. Het stapelt zich alleen maar op.”

’Blij met verplichte toetsing op locatie’

Henk Raaijmakers is blij dat de toetsing van de meest risicovolle Xylella-waardplanten nu op alle productielocaties in de EU verplicht is. „Omdat dit het risico op verspreiding van Xylella zeker wel vermindert”, aldus de voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten uit. Diezelfde uitleg gaf Defra nadat het verklaarde dat het VK nog steeds vrij is van Xylella.

Verklaringen van alle autoriteiten, zeker over belangrijke fytosanitaire kwesties als Xylella, moet je vertrouwen. „Je kunt niets anders dan vertrouwen op hun professionaliteit, dat ze zich houden aan spelregels en maximale inzet plegen”, stelt Raaijmakers. Volgens Westerhof is „verzwijgen uitgesloten, zeker op het gebied van fytosanitaire internationale afspraken.”

’Vondst niet uitgesloten’

Toetsing op Xylella vermindert wel het risico op verspreiding, maar het neemt volgens Westerhof niet weg dat je het risico er helemaal mee kunt tegengaan. Kans op een vondst blijft dus aanwezig. Ook Raaijmakers sluit een vondst de komende maanden niet uit. „Er zullen best een paar locaties boven water komen waarbij je het niet zou verwachten.”

Ook zullen er geruchten over vondsten blijven komen. „Dat is al vaker gebeurd”, weet Raaijmakers. „Dan bleek het om de uitslag van een prescan te gaan, waarna een betere analyse geen positieve uitslag gaf. Ik hoor het liefst de feiten.”

De voorman hoeft Nederlandse kwekers niet meer te vertellen hoe groot het gevaar van Xylella is. „Iedereen is zich er verschikkelijk van bewust hoe ernstig een vondst of een uitbraak kan zijn.”

Foto: De Boomkwekerij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties