Sentiment laat langere termijnprijs gas licht omhoog kijken

Door de nog steeds aanhoudende relatief lage temperaturen in Europa bleef de prijs van daggas op een niveau van ruim 20 cent per kuub. De prijs van daggas kan een nog langere periode op een hoger niveau blijven.

Dit komt doordat de gasbergingen in de zomer meer gevuld dienen te worden dan voorgaande jaren. De lange termijnprijs is door sentiment en de oplopende prijs van olie ook licht gestegen, maar zit nog wel op een laag niveau.

Duitsland wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. De nieuwe regering van bondskanselier Angela Merkel is van plan de komende jaren fors te investeren in de industrie voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Duitsland mikt onder meer op de bouw van terminals aan de Noord- en Oostzeekust. Het dichtdraaien van onder meer de Britse en Nederlandse gaskranen, maakt dat Duitsland steeds afhankelijker wordt van gas uit Noorwegen en Rusland. Het beleid van Merkel wordt mede ingegeven door de oplopende spanningen tussen Europa en Rusland.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, wil de gaswinning uit het Groningen-veld terugbrengen van 21,6 miljard m3 naar 12 miljard m3 per jaar. Een nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek kan 7 miljard m3 gas van Groningen-kwaliteit leveren. Wiebes komt eind maart met zijn besluit.

Elektriciteit
De daling van de kolenprijs nam vorige week nog de prijs van de lange termijn elektriciteit mee naar beneden. Begin van de afgelopen week was dit ook nog het geval. Naarmate de week vorderde liep de elektraprijs voor de lange termijn langzaam op. Ondanks het feit dat de kolenprijs een heel klein beetje steeg was dit niet de voornaamste boosdoener, de stijging werd grotendeels veroorzaakt door een stijgende olieprijs.

De korte termijnprijs daarentegen was de afgelopen week een stuk stabieler en zorgde voor niet veel verrassingen met een gemiddelde prijs van laag in de 50 euro.
De transformatoren van de COBRAcable zijn afgelopen week aangekomen in Eemshaven. COBRAcable is een kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW. De kabel wordt ongeveer 325 kilometer lang en loopt tussen Eemshaven en het Duitse deel van de Noordzee en Endrup (Denemarken).

De verbinding wordt uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel (High Voltage Direct Current, HVDC) omdat er dankzij deze gelijkstroomtechniek weinig verliezen optreden bij elektriciteitstransport over lange afstanden en er dus vrijwel geen (duurzame) stroom verloren gaat. Twee converterstations op land, één in Nederland en één in Denemarken, zijn nodig om de kabel aan te kunnen sluiten op het Nederlandse, respectievelijk Deense transportnet. De kabel moet in de tweede helft van 2019 in bedrijf zijn.

De aanleg van de COBRAcable speelt een belangrijke rol in de verwezenlijking van een duurzame, internationale elektriciteitsmarkt. Nederland en Denemarken kunnen met de kabel groene stroom uitwisselen op een eenvoudige, veilige en milieuvriendelijke wijze. Zo kan er bijvoorbeeld meer duurzame windenergie worden geïmporteerd uit Denemarken.

Olie
Nucleaire spanningen rond Iran zorgen er onder meer voor dat de prijs van olie stijgt, als gevolg van mogelijke Amerikaanse sancties. President Donald Trump heeft tegen Europese leiders gezegd dat ze de fouten moeten repareren in de deal over de nucleaire capaciteiten van Iran, anders zullen de Verenigde Staten de sancties tegen het land weer instellen.

De olieprijs steeg vorige vrijdag sterk nadat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zei dat zijn land nucleaire wapens gaat ontwikkelen als Iran dat ook doet.
Zorgen onder handelaren over de productie van Venezuela zijn ook prijsopdrijvende ingrediënten van een hogere olieprijs. In februari produceerde het in economische crisis verkerende Zuid-Amerikaanse land al een half miljoen vaten minder dan een jaar eerder.
De lagere productie in Venezuela wordt goedgemaakt door recordproductie in de Verenigde Staten, waar de handelsvoorraden ruwe olie in zes van de zeven afgelopen weken zijn gestegen en deze week een verdere toename wordt verwacht.

Afgelopen woensdag publiceerde de EIA (Energy Information Administratie) de voorraadcijfers van olie en olieproducten in Amerika. Het bleek dat de voorraad tegen de verwachting in geslonken was met circa 2,6 miljoen vaten ruwe olie, en ook de benzinevoorraad was verkleind met circa 1,7 miljoen vaten. Dit alles bij elkaar was reden voor een prijsstijging van meer dan 6% in een week.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties