SGP wil landbouwminister die elk jaar week in de kas werkt

In een nieuw kabinet moet een minister van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer komen die elk jaar minimaal een week de handen uit de mouwen steekt in een kas, op een boerderij of op een kotter. Dat stelt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf, landbouwwoordvoerder van de SGP. In het verkiezingsprogramma van de partij is dit standpunt prominent terug te vinden.

Aan de huidige situatie, waarbij sprake is van een staatssecretaris van Landbouw op het ministerie van Economische Zaken (EZ), moet wat Dijkgraaf betreft een einde komen. „Een minister zit altijd bij de wekelijkse ministerraad en beslist mee over het hele kabinetsbeleid, een staatssecretaris niet. Zo heb je minder kans op onverstandige dingen als de afschaffing van de productschappen”, aldus Dijkgraaf.

„Wij willen bovendien in de ministerraad en Europese landbouwraad een landbouwpitbull en geen EZ-schoothondje. Het is een teken aan de wand dat ze in Brussel nog steeds verbijsterd zijn dat agrarisch exportland Nederland de landbouw afscheept met een staatssecretaris.”

Op het gebied van gewasbescherming vindt de SGP dat het huidige toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen veranderd moet worden. „Toelatingseisen zijn nu toegesneden op standaard, proactief gebruik van chemische middelen en niet op geïntegreerde gewasbescherming waarbij chemische middelen het sluitstuk vormen. Bij geïntegreerde gewasbescherming worden als het goed is veel minder liters van een bepaald middel gebruikt. Voor fabrikanten is het dan veel lastiger om de hoge toelatingsinvesteringen terug te verdienen. Met het risico dat effectieve middelen van de markt verdwijnen en de geïntegreerde aanpak ondermijnd wordt”, aldus Dijkgraaf. De SGP pleit daarom voor een alternatief toelatingssysteem om correctiemiddelen beschikbaar te houden.

Doe mee met de verkiezingspoll van het Vakblad voor de Bloemisterij en bekijk direct de uitslag.

TOT AAN DE TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN OP 15 MAART LAAT DE BLOEMISTERIJ OP DEZE SITE ELKE WERKDAG EEN POLITIEKE PARTIJ AAN HET WOORD OVER DE GLASTUINBOUW.