‘Sierteelt Ecuador sluit met een kleine min af’

  Met nog een paar dagen te gaan tot kerst voelt Quito weer bijna even druk als voorheen. Was het niet vanwege de mondkapjes, dan zou je aan het straatbeeld niet kunnen aflezen dat er een virusinfectie heerst. Ja, de scholen zijn nog steeds gesloten. Nu al negen maanden. En ook de restricties op de weg gelden in afgeslankte vorm nog. Maar geen politieagent die daarnaar kraait. Quito maakt zich traditiegetrouw op voor een exodus richting stranden, om daar het eindejaar met familie en vrienden te vieren.

  De angst voor besmetting is onderdrukt bij de bevolking. Volgens de officiële bronnen vlakt de coronacurve al wekenlang af en zitten we momenteel ruim onder de 1.000 positieve testen per dag. Goed nieuws dus, dat zelfs niet door de Black Friday-rush of kerstinkopen verstoord lijkt te worden.

  Maar er was meer goed nieuws deze week. Want ondanks corona beleeft Ecuador een topjaar op het gebied van export van goud, koper, cacao, bananen en balsa. Alle groeiden met tussen 15% en 180% dit jaar! Balsa is een vederlicht houtsoort dat vrijwel alleen in Ecuador geproduceerd wordt. De bomen groeien razendsnel en het materiaal is immens populair bij onder meer de fabricage van rotorbladen voor windmolens.

  De export van bloemen heeft echter niet mee kunnen liften met bovenstaande successen. Al met al hebben we een flinke eindsprint ingezet, en zijn we nog ver gekomen dit jaar. Maar de sector zal het jaar toch met een kleine min moeten afsluiten. De grilligheid in productie en logistiek werkten simpelweg niet mee. Ook nu met de kerstpiek bleek dat maar weer eens. Rode, witte en groene rozen waren onvoldoende verkrijgbaar met als gevolg dat ze niet te betalen waren. Hetzelfde gold voor onder meer anjers en alstroemeria’s in kerstkleuren. We hadden er knap meer van kunnen verkopen, maar het aanbod was er niet. Wat bovendien meespeelt: kwekers moeten keuzes maken. Pieken met Kerstmis, is leeg zijn met Valentijn. En tja, dan is de keuze vaak snel gemaakt.

  Afijn, snel vergeten 2020, en die knop om naar het volgende jaar. Nog maar zes weken en dan is het alweer Valentijn. Dat zou wel eens de meest onvoorspelbare feestdag van de afgelopen 30 jaar kunnen worden. Dus maak die borst opnieuw maar weer nat!

  Victor van Dijk,

  Area manager Zuid-Amerika FleuraMetz

  Lees hier meer columns van Victor

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties