‘Sierteeltvervoer niet beter door Floriway’

Arno Driessen, voorzitter van Verenigde Sierteeltvervoerders (VSV), was enorm verrast toen hij hoorde van de oprichting van Floriway. VSV verwachtte dat zij een belangrijke rol kreeg om de regie op de aanvoerlogistiek samen met Royal FloraHolland op te tuigen. „We wilden daar deelgenoot van zijn. Die kans is ons niet geboden.”

Op 11 november om 11:00 uur – een uur voordat Royal FloraHolland het bericht over de oprichting van Floriway naar de pers stuurt – krijgt Arno Driessen een telefoontje van Steven van Schilfgaarde. De algemeen directeur van RFH stelt hem op de hoogte van de joint venture met drie sierteeltvervoerders.

Twee jaar lang was het bestuur VSV in gesprek met de directie van de veiling over samenwerking van sierteeltvervoerders met RFH. Dat RFH regie op de aanvoerlogistiek hoog op de strategische agenda heeft staan was bekend. Maar dat RFH zelf een bedrijf opricht komt als een complete verrassing voor Driessen. De verrassing is nog groter doordat de Winter, Van Zaal en Wematrans volledig overgenomen worden.

Je had liever een initiatief gezien waarbij alle vervoerders zijn betrokken?
„Ja, natuurlijk. Als Royal FloraHolland zegt dat het beter, anders georganiseerd en goedkoper kan dan zijn we de laatste die zeggen: we werken daar niet aan mee. Als er gesproken wordt over regie van de aanvoerlogistiek, dan gaat het over ons verdienmodel, onze boterham. Laten we samen de logistiek verbeteren.”

Kan het sierteeltvervoer efficiënter?
„Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Er moet altijd ingespeeld worden op de logistieke vraag. Hebben we het over intern veiling verkeer, KOA-afhandeling, landelijk veilen of over aanvoerlogistiek van kweker naar klok of kopers? In de ene vraag kan meer efficiency worden behaald dan in de ander. Ook hier geldt: communiceer zodat verbeteringen worden gerealiseerd. Maar over het algemeen praat men over transporteurs, nooit met ons. De flexibiliteit, inlevingsvermogen, oplossingsgerichtheid en zelfs het strategisch meedenken van transporteurs worden vaak onderschat.”

Wordt het sierteeltvervoer beter door Floriway? Lees hier het volledige interview met Arno Driessen in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco v.d. Arend
Marco v.d. Arend
1 maand geleden

De veiling efficiënt en kosten besparend werken daar geloof ik al een aantal jaren niet meer in. Het is Greenery 2.0 aan het worden.
De coöperatie gedachte is samen werken, nou de veiling laat heel wat anders zien, elke dag dat ik op de veiling kom word ik tegen gewerkt.

Evert van der Meij
Evert van der Meij
1 maand geleden

RFH kan je weggooien, opvreters aan ’t roer die de boel naar de bliksem helpen.

Hendrik
Hendrik
1 maand geleden

Al jaren zitten er ongeïnteresseerde zakkenvullende managers die zeker geen coōperatiegevoel hebben. Ze hebben helemaal geen binding met de sierteelt, het konden net zo goed steenkolen zijn. Naast Floriway is er nu ook Floriday een digitaal systeem dat ervan uitgaat dat kwekers en kopers zo ongeveer de gehele dag op hun beeldscherm zitten te kijken. Een reeks handelingen zijn noodzakelijk om van een simpele koop een digitale lijdensweg te maken. RFH gaat het zo niet redden.