Siertelers blijven positief, ook tijdens coronacrisis

  Siertelers kijken bijna net zo positief vooruit als een jaar geleden. Dat blijkt uit de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2020. Op de vraag naar hun verwachtingen voor 2021, gaf 67% van de siertelers een positief getint antwoord. Vorig jaar was dat 72%. Een vergelijkbaar beeld zien we bij boomkwekers. Hoveniers en groenvoorzieners zijn een stuk minder positief dan begin 2020.

  De verwachtingen voor 2021 worden grotendeels gekleurd door de huidige coronacrisis. Des te opvallender is het daarom dat niet meer dan 12% van de bedrijven in de groensector negatieve verwachtingen heeft voor de eigen onderneming.

  Het vertrouwen in een positief bedrijfsresultaat voor 2021 is in alle groensectoren wel afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Van de ondernemingen die op de enquête hebben gereageerd, heeft 67% positieve verwachtingen voor het komende jaar, waarvan 39% zelfs zeer positief. Eind 2019 , in de eerste Hortipoint-enquête, had meer dan 80% van de respondenten positieve verwachtingen. Het overheersend positieve gevoel voor 2021 wordt deels ingegeven doordat veel bedrijven, ondanks of juist dankzij de coronacrisis, een goed jaar hebben gedraaid. Een op de vijf bedrijven zegt dat hun verwachting voor 2021 niet of nauwelijks wordt beïnvloed door de coronacrisis. Slechts enkele bedrijven geven aan dat door de coronacrisis het voortbestaan van de onderneming op het spel staat.

  Vertrouwen, maar ook onzekerheid bij bedrijven

  De lezers van de zes vakbladen van Hortipoint verwachten in ruime meerderheid het komende jaar een positief bedrijfsresultaat te kunnen boeken. Er blijkt wel veel onzekerheid te bestaan onder bedrijven. Hoe lang gaat de crisis duren? Komt er wel of niet een lockdown in Nederland of het buitenland? Blijven mijn afzetmarkten open? Blijven de retailkanalen open? Gaan gemeenten volgend jaar bezuinigen op groen? Wanneer zijn grote evenementen weer mogelijk? Heel veel is onduidelijk en dat zorgt voor veel onzekerheid over hoe 2021 gaat verlopen. Er heerst ook angst voor de verwachte recessie en het effect dat dit heeft op de koopkracht van consumenten.

  Hoopvol aan de andere kant is het gegeven dat consumenten in 2020 hun eigen huis en tuin meer zijn gaan waarderen. Dit heeft een positief effect op de vraag naar bloemen en (tuin)planten.  Daarbij zorgde schaarste aan met name bomen en heesters voor hogere prijzen voor deze producten. Voor bloemen en planten waren prijzen ook prima afgelopen zomer.

  De respondenten werden ook ondervraagd over de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector en de kennis en innovatie in die sector. Bekijk alle uitkomsten van de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2020 in het digitale magazine op onze website. Daarin geeft ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zijn terugblik op afgelopen jaar en kijkt hij kort vooruit.  


  Beeld: De lezers van de vakbladen van Hortipoint kijken ondanks alles nog steeds positief naar de toekomst. In elke sector is er een ruime meerderheid die het komende jaar een positief bedrijfsresultaat denkt te kunnen boeken. Boomkwekers zijn het meest optimistisch (totaal 74%), iets minder positief zijn de siertelers.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties