SK Roses heeft mooiste Nederlandse rozen

Met cultivar ’Avalanche+’ kreeg SK Roses bij de rozenshow op Keukenhof de hoogste waardering van de vakjury en van de VGB-handelsjury in de categorie Nederlandse rozen. Meijer Roses won de prestigieuze Vakprijs Roos 2019 en werd overall winnaar.

Marc Koene van SK Roses was tweemaal zichtbaar verrast toen hij naar voren werd geroepen om een prijs voor zijn inzending Avalanche+ (merk ’White Gold’) in ontvangst te nemen. De eerste keer ging het om de hoofdprijs in de categorie Nederlandse rozen, gekeurd door een vakjury. Een handelsjury koos dezelfde vaas toen zij in het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof moesten oordelen over de mooiste roos uit een Nederlandse kas. Dat bleek de kas van de Westlandse familie Koene te zijn.

Eerste selectie in de kas

Marc Koene: „We hebben drie locaties. Op een locatie vindt momenteel een teeltwisseling plaats, dus het is momenteel extra druk. Toch wilden we graag aan de show mee doen. De eerste selectie was 1,5 week geleden in de kwekerij. Ik schat dat we zo’n 15 uur bezig zijn geweest om de allermooiste rozen voor de show te selecteren uit onze ’Avalanche+’. We hebben ze vervolgens zelf naar de show gebracht en op de vazen gezet. Je hoopt dan op een prijs, maar ga er niet op voorhand van uit. Zo zitten wij niet in elkaar. Toen ik afgelopen week naar Ajax-Juventus ging, dacht ik ook niet: dat winnen we effe. We doen ons uiterste best en dan is het afwachten. Mooi dat beide jury’s onze bloemen dit jaar als winnaar uitkozen.”

Tom (links) en Marc Koene van SK Roses met de VGB Award die zij behaalden met hun inzending ’Avalanche+’. Het bedrijf won ook de vakprijs in de categorie Nederlandse rozen. (foto: VGB)

Vierhonderd vazen gekeurd

Juryvoorzitter Cees Hageman legde in Lisse uit dat de bijna twintig juryleden dit jaar 400 vazen met rozen mochten beoordelen. Dat betrof 340 cultivars, waarvan 30 Nederlandse telers samen 89 cultivars inzonden. De inbreng van 56 buitenlandse rozentelers betrof 251 cultivars. Arrangeur Heleen Valstar en haar medewerkers maakten er in het Oranje Nassau Paviljoen weer een uitbundige show van. Ze hoefde niet deels uit te wijken naar een ander paviljoen, zoals in 2018, toen de jury 550 vazen keurde met daarin 379 cultivars afkomstig van 96 kwekerijen.

Rozenshow wint aan populariteit

Het iets lagere aantal inzendingen zegt niets over de populariteit van de rozenshow in Lisse. Sterker, hij wint aan impact bij zowel telers als handelaren, getuige het groeiende aantal bezoekers van de vakbijeenkomst. Voor de prijsuitreiking op donderdag 11 april moest zelfs worden uitgeweken naar het nabijgelegen Willem-Alexander Paviljoen. ’Dit is de grootste rozenshow in Europa, daar wil je bij zijn’, hoorde je meermaals tijdens de vakbijeenkomst, die werd afgesloten met een hapje en drankje tussen de rozen.

Vakjury

De vakjury gaf in de categorie Roos Nederland zoals gezegd aan ’Avalanche+’ van SK Roses de hoogste score. Tweede werd teler Sjaak van der Hulst met ‘Kiss me Kate’  en J.K. Roses eindigde op de derde plek met de tweekleurige  ’Carrousel ’. Laatstgenoemde cultivar komt het beste tot zijn recht als hij relatief rijp wordt aangevoerd.

VGB-directeur Matthijs Mesken reikte Marc Koene van SK Roses de VGB-Award uit voor de beste Nederlandse roos. Hiervoor oordeelde een jury van enkele handelaren.

De top drie bij de categorie importroos bestaat uit ’Hurricane’ (Kw. Kisima.), ’Cubanna’ (kw. Akina) en ’Paloma’ (kw. Alani Gardens). Alle drie bedrijven zijn gevestigd in Kenia

De categorie trosroos kende een winnaar uit Ethiopië. Braam Roses, gevestigd op het project Ziway, won met cultivar ’Green Glow’. Tweede werd Voorn Spray Roses uit Luttelgeest met ’Classis Sensation’. Op de derde plek eindigde kwekerij Goudriaan uit Almere met ’Bombastic’. In deze keurgroep was de concurrentie om de prijzen volgens juryvoorzitter Cees Hagemaan het grootst. Hij gaf geen details over de score’s per inzending.

VGB award voor topproduct van SK Roses

De handelsjury gaf de VGB award in de categorie Nederlandse rozen aan ’Avalanche+’, ingezonden door SK Roses. Juryrapport: „Dit is een topproduct waar de handel al jaren niet omheen kan. Een unieke, mooie uniforme witte roos waar gewoon helemaal niet op aan te merken is. Tweede werd kwekerij Nice2get! met de champagnekleurige en goed houdbare ’Maisie+’. Rozenkwekerij Sjaak van der Hulst had volgens de handelsjury een welke aanwinst in het sortiment met cultivar ’Adele’ en won daarmee de derde prijs.

Handel- en vakjury bijna unaniem over mooiste importrozen

De handelsjury had in de categorie importroos een top twee die ook de vakjury koos, alleen de volgorde verschilde. Dit keer won de ’Cubanna’, een tweekleurige met grashart, ingezonden door de Keniaanse kwekerij Akina. Cultivar ’Hurricane’ van kwekerij Kisima werd dus tweede bij de handelskeuring vanwege zijn sprekende kleuren (roze en geel)  en het ’draaiende’ hart. De gele ’Basanti’ van  kwekerij Bliss eindigde op de derde plek.

Het erepodium bij de trosrozen kende bij de handel een hoogste positie voor Voorn Sprayroses uit Luttelgeest met cultivar ’Tanja’. Volgens de jury een fraai product dat zeer geschikt is voor bruidswerk. Plek twee en drie was voor de Keniaanse kwekerij Eldama met respectievelijk de cultivars ’Smashing’ en ’Sweet Flow’.

Meijer Roses overall winnaar rozenshow

De leden van de vak- en handelsjury waren het eigenlijk al snel eens toen zij woensdag 10 april de show op Keukenhof betraden. Meijer Roses uit Delfgauw had wederom een zeer fraaie inzending met zijn Avalanche+, enkele mutanten van die cultivar en de grootbloemige cultivar ’Four Seasons+’.  Besloten werd om het bedrijf van Kees Meijer en zijn familie dit jaar de overall prijs te geven, de Keukenhof Vakprijs. Ze deden tevens mee in de ‘gewone’ keuringen. „Meijer heeft de afgelopen jaren heel veel gedaan voor de rozenshows in Nederland, niet alleen in Lisse. Altijd hele goede kwaliteit. Daarom willen we het bedrijf graag een keer extra in het zonnetje zetten” sprak Cees Hageman.

Buitencategorie

Paul Holla, jurylid en betrokken bij de organisatie van de rozenshow: „Meijer Roses is buitencategorie. Champions League. Op basis van kwaliteit kan hun inzending bijna jaarlijks de top drie zijn, maar dat demotiveert de andere inzenders. En die telers leveren ook topkwaliteit. Dat zien we dit jaar ook weer. Maar hoe vergelijk je een showroos als Avalanche+ met een andere grootbloemige roos? Jureren is lastig” Tijdens de vakavond opperde een enkeling dat er wellicht een aparte keurgroep voor topkwaliteit in het leven moet worden geroepen. Maar waar leg je dan de grens? De aanwezigheid van Meijer Roses op de show waardeert iedereen. De show in Lisse is volgens velen sowieso Champions League op het gebied van roos. En die show kan niet zonder Barcelona of andere topclubs. Het maakt de strijd om het hoogste podium alleen maar interessanter en uitdagender.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties