Snijheesterteler Hans Reijnen: ’Zonnegenerator moet gekookte bessen voorkomen’

Snijheesterteler Hans Reijnen uit Horssen ziet de gevolgen van twee mondiale ontwikkelingen op zijn bedrijf: de achteruitgang van insectenpopulaties en de verandering van het klimaat. Onbestoven bloemen en gekookte bessen hebben hem meerdere jaren misoogsten bezorgd. Inmiddels heeft hij daar oplossingen voor gevonden, waarbij zowel zijn bedrijf als het milieu zijn gebaat.

Tijdens de hittegolf in de afgelopen zomer werd de helft van de bessen gekookt. De bovenste laag was onverkoopbaar. De oplossing was continu beregenen, zoals appelboeren doen. „Als je eenmaal begint met beregenen tegen verbranding moet je dat continu blijven doen, anders gaan de druppels als een lens werken”, zegt Reijnen.

Om continu te kunnen beregenen heeft Reijnen samen met het bedrijf Agriper een mobiele zonnegenerator ontwikkeld, die een beregeningsinstallatie kan laten draaien op een elektrische pomp. De generator werd vorig jaar genomineerd voor de Greenovation Award.

Acht jaar achtereen had Reijnen last van misoogsten door gebrek aan bestuiving. Hoe heeft hij dat opgelost? En hoe krijgt hij zijn onkruid weg in het waterwingebied waar hij in zit? Lees het in Bloemisterij 1 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties