Soap rond huisvesting arbeidsmigranten in Westland

Dat de gemeente Westland worstelt met de huisvesting van arbeidsmigranten is niet nieuw, maar het leek afgelopen week wel een soap. Een soap die zelfs de landelijke media haalde.

Hoe zit het ook al weer: de gemeente Westland wil de komende jaren 5.000 arbeidsmigranten huisvesten binnen de gemeentegrenzen en zo snel mogelijk 2.000 extra slaapplaatsen realiseren. Echter, over de gehele gemeente verspreid en niet massaal in zogenoemde Polenhotels. Zo is zowel de gemeenteraad als gemeentebestuur tegen een tweede Polenhotel in Maasdijk, waar in het eerste hotel nu zo’n 500 arbeidsmigranten een slaapplek hebben.

Volgens een oud bestemmingsplan is massale huisvesting nog steeds mogelijk. Sterker, een accommodatie voor de gewenste 2.000 slaapplaatsen behoort tot de mogelijkheden. Om hier een stokje voor te steken zijn raadsleden terug geroepen van hun vakantie voor een extra besloten raadsvergadering op 14 augustus om een voorbereidingsbesluit te nemen die het oude bestemmingsplan buiten werking stelt.

Deze vergadering was omgeven met veel mysterie. Vooraf wisten raadsleden niet waar de extra vergadering over ging. Allemaal om te voorkomen dat iemand toch volgens het oude bestemmingsplan een verzoek zou indienen voor een nieuw Polenhotel.

En dat is toch precies gebeurd, doordat gelekt is over het onderwerp van de extra raadsvergadering. Ruim een uur voor het van kracht worden van het voorbereidingsbesluit, middernacht van 15 op 16 augustus, is nog een aanvraag bij de gemeente binnengekomen voor de bouw van een tweede Polenhotel op Honderdland in Maasdijk. Die aanvraag moet nog worden getoetst aan de oude regels.

Lees vrijdag 24 augustus in de Bloemisterij de worsteling van niet alleen gemeenten maar ook brancheorganisaties bij het huisvesten van arbeidsmigranten. En hoe dat tuinders frustreert bij hun streven deze werknemers te binden via goede huisvesting. Zij zien graag ruimere mogelijkheden van huisvesten op het eigen bedrijf.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties