Sociale partners Open Teelten weer om tafel

Op 19 oktober gaan de onderhandelingen voor een cao Open Teelten weer van start. De gesprekken zijn op 26 juni opgeschort, omdat werkgeversorganisaties het met de bonden niet eens konden worden over een nieuwe arbeidstijdenregeling, updaten van de regeling seizoensarbeid en de loonparagraaf.

De standpunten die er toen lagen waren:

  • Werkgevers bieden een loonsverhoging van 3% voor een periode van 21 maanden. De bonden vinden dit onvoldoende.
  • Werkgevers willen een nieuwe arbeidstijdenregeling voor het vaste personeel, die bestaat uit een standaardregeling en een nieuw jaarurenmodel. In het jaarurenmodel maken de werkgever en de werknemer afspraken over het totaal aantal uur dat per jaar gewerkt wordt. Op deze manier kunnen pieken en dalen in de werkzaamheden beter worden opgevangen. De nieuwe arbeidstijdenregeling vervangt de vier huidige complexe regelingen. Bij de toepassing van de oude regeling is er sprake van een extra trede voor de betreffende werknemer.
  • Om beter aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van bedrijven in de Open Teelten, kwamen de werkgevers met een nieuw voorstel voor de regeling seizoensarbeid. Zij hebben voorgesteld om de regeling uit te breiden naar maximaal 26 weken in een periode van maximaal negen maanden. De bonden zijn hier niet toe bereid omdat zij vrezen voor een afname in het aannemen van personeel in vast dienstverband.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties