Kabinet beperkt gaswinning in Groningen met 10%

  Demissionair minister Henk Kamp volgt het advies op van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning in Groningen met 10% verder terug te schroeven. Op dit moment mag de NAM jaarlijks hooguit 24 miljard kuub aardgas uit de Groningse bodem halen. Vanaf 1 oktober 2017 wordt dat teruggebracht tot maximaal 21,6 miljard kuub per jaar. De maatregel is bedoeld om de bevingen in Groningen zoveel mogelijk tegen te gaan.

  In 2014 werd er nog meer dan 42 miljard kuub aardgas gewonnen in Groningen. In 2015 heeft minister Kamp dat, op advies van SodM, verlaagd naar 30 miljard kuub. In 2016 stelde Kamp dat cijfer nog verder bij tot hooguit 24 miljard kuub. Alleen in koude winters zou de winning omhoog mogen gaan naar 27 miljard kuub gas.

  Met name het gebied rond Loppersum is gevoelig voor aardbevingen. Op dit moment wordt het alarmeringsprotocol dat SodM heeft opgesteld nog niet overschreden, maar op grond van de seismische ontwikkelingen in dit gebied geeft SodM toch dit advies af.

  Volgens Harry van der Meijden, inspecteur-generaal van SodM, is een verdere beperking van de gaswinning de enige manier om het aantal en de zwaarte van bevingen te verminderen. Hij zegt dat het op dit moment niet mogelijk is om wetenschappelijk vast te stellen welke hoeveelheid gaswinning veilig is. „Als een van de grenswaarden van het SodM-alarmeringsprotocol wordt overschreden, adviseer ik de huidige productie van 24 miljard kuub per jaar omlaag te brengen. Doe dat zo nodig in stappen. En begin met 10 procent;  een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe seismiciteit zich dan ontwikkelt. Bovendien moeten fluctuaties worden vermeden.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties